Omtale fra forlaget
Hva skal til for å bli hundre år? Er det en superoppskrift, eller er det bare gode gener og flaks? Thomas Aune bestemte seg for å finne svarene, og oppsøkte folk som har nådd milepælen, både i Norge og resten av verden. Der traff han bl.a. Norges eldste, japaneren som har møtt tusen hundreåringer, og ikke minst: en inder som påstår han er 123 år gammel og verdens eldste. Rådene han fikk av disse spreke gamlingene spriker i alle retninger. Noen har aldri spist seg helt mett, mens andre har forsynt seg grovt, noen har drukket hver dag, mens andre aldri har rørt en dråpe. Men forskerne er enige om at det er større sjanse enn noen gang for å bli hundre - hvis du er aktiv, har et sosialt liv og lever etter den gamle regelen om at en god latter forlenger livet. Dette fargerike persongalleriet vil garantert motivere deg til å leve så lenge som mulig!
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2021
Format Innbundet
ISBN13 9788203368400
EAN 9788203368400
Genre Personlige beretninger
Språk Bokmål
Sider 167
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En frisk bok om de som har rundet hundre år. Boken er heldigvis ingen vitenskapelig formel til å overskride denne magiske grensen, men vi får gjennom intervjuer innblikk i hva disse over 100 har foretatt for å bli såpass gamle. Noen har vært fysisk aktive, noen har røyket store deler av livet, noen har vært festglade, andre har ikke spist seg helt mette, noen igjen har vært i godt humør, mye i frisk luft og bevegelse, noen har spist mye fisk og grønnsaker, noen har unngått kjøtt andre ikke. Andre igjen har de heldige genene til å bli gammel osv. Men, det er ikke mye vitenskapelig holdbarhet i mye av det som hevdes, men det hevder heller ikke forfatteren og det er heller ikke det han i første omgang sikter til å formidle.
Forfatteren intervjuer den ene etter den andre som har rundet hundre, mens noen også dør noen dager etter intervjuet. Det er interessant å lese hvordan noen jukser seg til å være eldre enn de egentlig er og hvorfor Guinness Rekord bok er så nøye på å godkjenne en høy alder. Forståelig nok. Har noen blitt over 122år, som er verdens eldste ifølge GRB? Kanskje, kanskje ikke. Tror man på Bibelens ættetavler, så er det flere av dem.
Boken har også et eget kapittel om Gud og de som gir Gud æren for sitt lange liv. Interessant og forståelig hvis man har fått del i frelsesgleden som kan være til god hjelp inn i hundreårene, selvom det ikke er en garanti for det. Men det å være glad og i godt humør har en viss vitenskapelig tyngde med tanke på god helse. Boken har også viet noen sider til de som var ytterst heldige men som har levd et svevende liv, med andre ord ikke en særlig sunn livsstil å skryte av, men heller det motsatte. Her spiller nok noen saftig gode gener inn skal vi tro forfatteren.
En god bok om hundreåringen, men ingen bok til inntekt for å bli hundre, men noen tips kan man jo ta med seg på veien. Av disse kan jeg bl.a. anbefale det å komme seg tidlig opp om moregnen og ut i frisk luft, gå i fjellet, spis fisk ofte og holde seg aktiv. Hvert kapittel avsluttes med en uhøytidelig faktaboks om hvordan man kan nå denne magiske grensen over hundre. Noen ganger må man trekke litt på smilebåndet også. Boken er artig og lettlest.
En morsom og underholdende bok med intervjuer og møter med folk som har rundet 100 år. Og kanskje noen luringer som har løyet litt på alderen. Her får man også nyttige, morsomme og noen tvilsomme tips til hvordan man kan bli hundre år.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket