Boka " Krigen brøt ut, mine venner" består av en dagbok som første del, og diktsamlinger i andre del. Skrevet av Zhilkin Nikolai Ivanovich i perioden fra juni 1941 til mai 1949. Forfatteren var en 18 år ung mann som når Den Store Fedrelandskrigen startet, beskrev alle sine opplevelsene fra krigen på godt og vondt. Hvordan er det mulig at en ungdom rett fra skolebenken, og som på grunn av krigen ble så moden, kunne ta de riktige avgjørelsene der andres liv sto på spill? Forfatterens språk er rik og avansert, i dagboken kan vi finne mange navn av mennesker som forfatteren ble kjent med eller møtte, og ikke minst mange geografiske navn på små og store byer, elver, landsbyer som forfatteren gikk gjennom i Andre Verdens Krig - på vei fra Astrakhan til Berlin. I boka er det over 30 bilder og 70 dikt. Boken er unik fordi den er skrevet av ung mann som befant seg i en krigssituasjon der hans tanker, følelser og opplevelsene er interessant og lærerikt for oss. Vi kan bare la oss overraske over hvor fort livet lærer et menneske, og hvordan livet er mysterium.
Boka er skrevet på russisk, ble liggende over femti år urørt i familiearkiv, og ble utgitt av forfatterens datter.
Forlag Alpha forl.
Utgivelsesår 2014