Drammen har gjennom flere hundre år vært en viktig industriby med en meget variert industri som ikke bare dekket nærområdet men hele landet
Byen er kanskje mest kjent som trelast- og papirbyen.
Men byen er også kjent for sin kranproduksjon som startet med Drammens Jernstøberi og Mekanisk Værksted i 1908.
I 1932 startet Hans Thorstein Refsum, nettopp hjemkommet fra 5 år i Canada, sin mekaniske bedrift H. Th. Refsum. Han var en av første i Norge som satset på elektrisk sveising av stålkonstruksjoner mens flere andre fortsatte med klinking av tilsvarende konstruksjoner til langt ut på 1950-tallet.
I 1968 ble kranfirmaene Wisbech i Oslo og H. Th. Refsum i Drammen slått sammen til Wisbech Refsum AS.
Wisbech Refsum ble i 1975 solgt til det store finske firmaet KONE OY som fortsatte kranaktiviteten i Norge, men i hovedsak med KONE's egne krankonstruksjoner.
Noen ansatte fra KONE sluttet i 1987 og dannet et eget firma KIS AS (Kran og Industri Service.
I 1995 ble DEMAnor as og Norsk Kranpartner as startet med base i Drammen.
Drammen har altså vært en "kranby" i mer enn 100 år og de nyeste firmaene fører de stolte tradisjonene videre.
Drammen er fortsatt en viktig "kranby".
Forlag [s.n.]
Utgivelsesår 2014