Handlinga tek plass i ein gudfryktig landsby i før-industriell tid. Heste-William, landsbyens plogkar, er gift med ei kvinne som er så usjølvstendig og vag at ho berre blir omtalt som den unge kvinna. I byrjinga verkar ho som ein enkel sjel med eit barnleg sinnelag, ei kvinne som berre snakkar i halvsetningar og forundra freistar å setje ord på tinga rundt seg. Dette endrar seg då ho vert kjent med møllaren i landsbyen, Gilbert Horn. Skodespelet handlar om den unge kvinnas sjølvrealisering.
Forlag Samlaget
Utgivelsesår 2002