Kirkebygg og kirkebyggere

byggherrer i Trøndelag

ca. 1000 - 1600

av (forfatter).

Unipub forlag 2006 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken drøfter kirkebyggingen i Trøndelag i middelalderen. For dem som vil forsvare en posisjon eller ønsker å bygge seg opp en maktbasis, er det å reise kirke og holde prest en kanskje viktigere strategi på lengre sikt, enn det å sloss militært. Religion er limet som binder mennesker sammen, og kirken er stedet der kirkebyggernes makt blir synlig for så vel menigheten som for dem som reiser forbi. Å bygge stort, med utsøkt håndverk og etter hvert i stein, blir en viktig speiling av hvem du er. Boken inneholder et bredt utvalg kilder og en katalog over samtlige kjente middelalderske kirkesteder i Trøndelag.

Omtale fra forlaget

Jan Brendalsmo drøfter i denne boka kirkebyggingen i Trøndelag i middelalderen. Hvem lot bygge kirker og hvorfor? Ble kirker reist på de samme stedene der hedensk religion tidligere ble praktisert? Hva var bakgrunnen for at erkebiskop Jon så seint som på 1270-tallet måtte presisere i sin kristenrettslovgiving at kirker skulle bygges til ære for Gud og hans hellige menn, og ikke til egen vinning eller fordel? I vikingtid og tidlig middelalder var det for dem som ville forsvare en posisjon eller ville bygge seg opp en maktbasis, kanskje en viktigere strategi å bygge kirke og holde prest, enn det å sloss militært. Religion var limet som bandt mennesker sammen, og kirken var stedet der kirkebyggerens makt ble synlig for så vel menigheten som for de som reiste forbi. Å bygge stort, med utsøkt handverk og etter hvert i stein, ble en viktig speiling av hvem man var. Konflikten mellom Kirken og de private kirkeeierne om hvem som skulle råde kirker og prester løste seg i all hovedsak i løpet av 1200-tallet og tidlig på 1300-tallet. I dette tidsrommet hadde samfunnseliten utviklet andre og bedre måter å bygge seg posisjoner på enn det å være kirkeeier. I løpet av 1300- og tidlig 1400-tallet kunne derfor Kirken skape den organisasjon av prestegjeld med hoved- og annekskirker og -prester, slik vi fortsatt har i dag. Boka inneholder et bredt utvalg kilder og en fyldig katalog over samtlige kjente middelalderske kirkesteder i Trøndelag. Jan Brendalsmo er dr.philos. og arbeider som forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) i Oslo. Denne boka er en revidert utgave av hans doktorgradsavhandling fra 2001.

Bokdetaljer

Forlag Unipub forlag

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788274772267

EAN 9788274772267

Serie Perspektiv: 17x24 (30/2006)

Omtalt tid Middelalderen

Omtalt sted Trøndelag

Språk Bokmål

Sider 706

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket