Før vi kan svare på utfordringene Kunstig intelligens reiser, må vi besvare spørsmålet: «Hva er intelligens»? Med dette utgangspunktet nærmer Norges best kjente forskningsjournalist seg et av tidens viktigste og mest mytiske fenomener. Og han viser hvordan ekte intelligens – som ekte kreativitet - er dypt knyttet til det menneskelige, og ikke kan reproduseres eller erstattes av datamaskiner. Som alltid knytter Vassnes sammen en rekke fagområder, kunst og historie i en like velskrevet som tankevekkende bok om en av vår tids viktigste emner.
Utgivelsesår 2024
ISBN13 9788202858070
EAN 9788202858070
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketForeldre «vet» (selv uten å ha fått opplæring) at det er lurt å snakke «babyspråk», bruke tydelige ansiktsuttrykk og gi babyene tid og mulighet til å respondere og imitere. Både foreldre og barn faller naturlig inn i en «samtale»-rytme der hver får sin tur. Og babyene responderer på måter som synes å være «programmerte», men som også er avhengig av en aktiv og oppmerksom voksenpartner. Blir den voksne forstyrret, for eksempel av en mobiltelefon, går kommunikasjonen lett i stå. Og om barne ikke får den rette kommunikasjonen fra de voksne, blir de hemmet i sin utvikling.
For å lære å bruke språk, og å tenke, må barn få kommunisere med voksne, helst med direkte ansiktskontakt. Og ikke minst må de høre mye, levende språk. Vi har sett eksempler på hvor skjevt dette kan gå, for eksempel med barnehjemsbarna fra Ceaușescus Romania. Likevel er vi i ferd med å gjøre noe av det samme i dag - ved å overlate barn til skjermmedier i stedet for levende kontakt. Hvilke følger dette kan få for barns sosiale og kognitive utvikling, og for samfunnet, er vi så vidt begynt å oppdage.