Omtale fra forlaget
Før vi kan svare på de mangfoldige utfordringene kunstig intelligens reiser, må vi besvare spørsmålet: «Hva er intelligens?» Med dette utgangspunktet nærmer den prisbelønte vitenskapsjournalisten Bjørn Vassnes seg et av tidens viktigste og mest utfordrende fenomener. «KI er mer enn et nytt hjelpemiddel. KI er en teknologi som vil redefinere hva det vil si å være menneske.» Forfatteren viser hvordan ekte intelligens – som ekte kreativitet – er dypt knyttet til det menneskelige, og ikke kan reproduseres eller erstattes av datamaskiner. Med sin brede kunnskap kan Vassnes hvile seg på innsikt i språkfilosofi, biologi, humansime, kunst og vitenskapshistorie i en like velskrevet som tankevekkende tekst om et felt ingen helt overskuer konsekvensene av ennå.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2024
Format Innbundet
ISBN13 9788202846008
EAN 9788202846008
Språk Bokmål
Sider 121
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketForeldre «vet» (selv uten å ha fått opplæring) at det er lurt å snakke «babyspråk», bruke tydelige ansiktsuttrykk og gi babyene tid og mulighet til å respondere og imitere. Både foreldre og barn faller naturlig inn i en «samtale»-rytme der hver får sin tur. Og babyene responderer på måter som synes å være «programmerte», men som også er avhengig av en aktiv og oppmerksom voksenpartner. Blir den voksne forstyrret, for eksempel av en mobiltelefon, går kommunikasjonen lett i stå. Og om barne ikke får den rette kommunikasjonen fra de voksne, blir de hemmet i sin utvikling.
For å lære å bruke språk, og å tenke, må barn få kommunisere med voksne, helst med direkte ansiktskontakt. Og ikke minst må de høre mye, levende språk. Vi har sett eksempler på hvor skjevt dette kan gå, for eksempel med barnehjemsbarna fra Ceaușescus Romania. Likevel er vi i ferd med å gjøre noe av det samme i dag - ved å overlate barn til skjermmedier i stedet for levende kontakt. Hvilke følger dette kan få for barns sosiale og kognitive utvikling, og for samfunnet, er vi så vidt begynt å oppdage.