Omtale fra forlaget
Da Kielland-plattformen veltet i mars 1980, møtte den ennå unge oljenasjonen Norge sin største utfordring noensinne. Mer enn 40 a?r senere sta?r nå sentrale vitner endelig frem og forteller det mange var med pa? a? holde skjult, og som tidligere lukkede arkiver bekrefter: Gjennom et samrøre av politikere, næringsaktører og granskere ble sannheten om norgeshistoriens største arbeidsulykke - som kostet 123 liv - unndratt offentligheten.
I Katastrofe og korrupsjon dokumenteres ikke bare den skjebnesvangre kvelden da plattformen veltet ute på Ekofiskfeltet, men også reaksjonene i land - samt det politiske og økonomiske etterspillet. Historien om Kielland-ulykken er en historie om maktmisbruk og fortielse, og om et sår i sagaen om oljelandet som fortsatt ikke har grodd. Allmennheten ble presentert for enkle sannheter og en offisiell fortelling som pa? viktige punkter nå viser seg a? være i strid med kildene.
Ikke bare fikk dette store konsekvenser for enkeltmennesker: Hemmeligholdet og spillet i kulissene gir også grunn til at spørre om det norske demokratiet viste seg oppgaven voksen da katastrofen inntraff. Frode Fanebust (f. 1968) er forfatter, siviløkonom og historiker. Blant tidligere utgivelser finner man Dypt urettferdig - Nordsjødykkerne og sannheten (2014), Oljelandet - Fortellinger fra innsiden (2012) og Selvbedraget - Norge og klimakrisen (2010).
Forlag Res publica
Utgivelsesår 2022
Format E-bok
ISBN13 9788282261623
EAN 9788282261623
Omtalt tid 1980-1989
Omtalt sted Rogaland
Omtalt person Alexander L. Kielland (boligplattform)
Språk Bokmål
Sider 292
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Gripende og kritisk om Nordsjø-katastrofe.
Boka om Aleksander L. Kielland-ulykken 1980 består av to deler. Første del, «Katastrofe,» gjengir førstehåndsberetninger fra oljearbeidere som overlevde og noen av deres redningsmenn. Det er gripende lesning selv om minnene først ble samlet av Marie Smith-Solbakken flere år etterpå. Fanebust har redigert dem på en nennsom måte som gir et godt bilde av katastrofens omfang.
I andre del, «Korrupsjon,» foretar historikeren Fanebust en kritisk gjennomgang av granskingsarbeidet og oppgjøret som fulgte i kjølvannet av ulykken. Han retter kritikken både mot myndighetene og oljeindustrien som han mener samarbeidet om å begrense konsekvensene av ulykken ved hjelp av hemmelighold og fortielseskultur. Tilgangen til en rekke nye dokumenter, både norske og utenlandske, underbygger konklusjonene han trekker.
Boka er solid, lettlest og velskrevet.
Omtalen bygger på anmeldereksemplar levert av forlaget.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketLikevel: Bak enhver stor konspirasjon finnes en mindre sannhet.
3 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket