Japanisme i norske bedrifter

av (forfatter).

Fagbokforlaget 1994 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken er basert på forfatterens doktoravhandling "Japanisme. Ideologi og implementering i bilindustrien" (1994), men den er forenklet og omarbeidet. Forfatteren forsøker å se Japanisme i et organisasjonsteoretisk perspektiv. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Japanisme er et organisasjonsprinsipp som setter produksjonen i sentrum. Det har som mål å produsere med minst mulig innsatsfaktorer og har sterke ideologiske trekk. Eksempler på Japanisme er konsepter som "Just in time", "Lean Production", "Optimized Production Technology", "Toyota-systemet" og "Teori Z". Japanisme i norske bedrifter er en studie av leverandører til bilindustrien. Forfatteren prøver å gi en forståelse for spredning og reproduksjon av Japanisme gjennom å svare på: - Hva er innholdet i Japanisme? - Hvilke tolkninger av Japanisme finnes? - Hvordan foregår spredning og reproduksjon av Japanisme?Svaret på det første er at Japanisme har ideologiske trekk, og dens retorikk bidrar til dette gjennom bruk av symbolikk, myter og metaforer. Svaret på det andre er at ulike tolkninger legger vekt på henholdsvis rasjonalisering, teknologi, kvalitet, harmoni og arbeidsmiljø. Spredning og reproduksjon av Japanisme foregår gjennom litteratur, fagkonferanser, bedriftsutviklingsprogrammer, kunder og enkeltpersoner. Det er lite kommunikasjon mellom de som erfarer Japanisme og de som tolker og reproduserer den. Dette forskningsarbeidet tilfører feltet Japanisme en ny teoretisk innfallsvinkel ved å betrakte den som ideologi. Det setter lys på symbolikk som benyttes i litteraturen, bringer opp temaet om ideologisk "lukking" og påviser en mulig selvmotsigelse som ligger i Japanisme: Hvordan skal man kunne tilpasse Japanisme til egen bedrift når det så sterkt vektlegges bestemte handlingsmåter? Monica Rolfsen er sivilingeniør og ph.d. fra Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Hun jobber som professor og instituttleder ved samme institutt og var prosjektleder for forskningsprosjektet Lean Operations.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 1994

Format Heftet

ISBN13 9788276740561

EAN 9788276740561

Språk Bokmål

Sider 155

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket