Eskil kjører så fort han tør gjennom den namibiske natta. Han skal se til Tellef som brått har havnet på sykehus i Windhoek. - Hvor ille er det med deg? Det så ikke bra ut ... Ditt surrehue - også nå når vi endelig var i gang med no' ordentlig bra! Tellef, den velmenende, særdeles risiko-villige karen, hadde villet så mye - villet for mye på vegne av de foreldreløse barna på gården til Sukana. - Aldri no'n mellomting med deg, tenker Eskil. - Og så på direkten på det toskete reality-programmet! Ungene ble jo vettskremt.
Omandaha, mannen som hadde fortalt Eskil om «Barne hjemmet» og oppveksten sin der, sitter intetanende og tar seg en øl i Oslo. Han smiler når det dukker opp minner om hvordan han hadde blitt kjent med den - for anledningen - forvirra fyren på et fuktig nachspiel.
Anna ligger søvnløs og tenker på denne fyren - Eskil - ungdoms-kjæresten hun plutselig hadde truffet igjen. De to hadde hatt det ordentlig fint sammen - denne gangen også. Eskil hadde endelig fått vite at Anna var adoptert. Hun hadde også fortalt om tapet av foreldrene - om hvordan de hadde forsvunnet i forbindelse med statskuppet i Chile i '73.
Denne romanen handler blant annet om sterke viljer, vennskap, oppfylte og uopp fylte livsdrømmer, viktige, tilfeldige møter, kjærlighet, makt og avmakt.
Forlag Kolofon
Utgivelsesår 2020
ISBN13 9788230020852
EAN 9788230020852
Dette er en vakker, sår og tankevekkende roman om det gode, det vanskelige og det uforutsigbare livet - om håp, drømmer, hindringer, makt, avmakt, kjærlighet og hva som virkelig betyr noe. Alle vurderingene, spørsmålene, åpenheten, varmen, interessen og fordomsfriheten i boka vitner om stor dybde hos forfatteren.
Skriveteknisk synes jeg boka har spesielt flotte setninger, et meget interessant og variert språk og uttrykksform, et overraskende, veldig godt tilpasset og et givende bruk av adjektiver og adverb. For å skape liv i teksten, er det lagt inn et passe antall både underholdende, morsomme og til tider triste digresjoner og assosiasjoner.
Det skiftes mellom direkte tale, fortid, nåtid og brevform. Persongalleriet er godt avstemt til bokas lengde, og det gis godt innblikk i de ulike karakterenes tanker, historier og meninger. Øivind Sand viser med solide grep stor forskjell på hvordan disse karakterene formulerer seg, hvilken sosiolekt de har, hvor de er fra og i hvilken stemning de er i. Boka framstår som ekte og helhetlig. Historiene som fortelles, er tankevekkende, dyptgripende, interessante og levende. Hos meg har de satt varige spor.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket2 bokelskere følger dette verket.