Ikke som lam til slakt

jødisk motstand under Holocaust

av (forfatter), Gøril Eldøen (oversetter) og Mats Tangestuen .

Pax 2024 Innbundet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Denne boken utfordrer alt vi trodde vi visste om Holocaust.

Hvorfor gjorde ikke jødene motstand under Holocaust? Det spørsmålet var utgangspunktet for denne boken, et utgangspunkt som viste seg å være helt feil. I stedet har Kenneth Hermele gravd frem en helt ukjent historie, en historie som slår beina under alle myter om jøders passivitet. I denne banebrytende fortellingen avdekker han et landskap av jødisk motstand i mange og varierende former, en motstand som i tillegg overgår alle andre gruppers forsøk på motstand mot Hitler.

Jødiske menn og kvinner satte fyr på ghettoene, sprengte jernbaneskinner og drepte tyske soldater og kollaboratører. De smuglet mat, gjemte flyktninger, kom seg over ghettomurene, spredte flygeblader, dokumenterte undertrykkelsen, holdt fast ved sine tradisjoner og ved sin verdighet. Jøder var partisaner og kjempet med allierte styrker i et oppsiktsvekkende antall.     Kenneth Hermele skildrer motstandshelter fra kureren Chajke Grossman til historikeren Emanuel Ringelblum. Samtidig gir han oss et helt nytt bilde av de kontroversielle jøderådene. Underveis belyser han jødisk motstandsfilosofi gjennom 2000 år.

Etterord ved Mats Tangestuen.

Forlag Pax

Utgivelsesår 2024

Omtalt tid 1939-1945

Fortellingen om den nedarvede passiviteten som fører til gasskamrene, passer nemlig godt inn i en sionistisk fortelling som ser Israel og bevæpnede, stridende israelere som en ny tids jøder, jøder som forsvarer seg med gevær i hånd, som tar skjebnen i egne hender - i motsetning til diasporaens antatt passive og håpløst forsvarsløse jøder. Denne koplingen til sionismen og Israel gjøres åpent av Raul Hilberg, en av de mest innflytelsesrike Holocaust-forskerne. Hilbergs imponer- ende Holocaust-studie (første versjon utkom allerede i 1961) bygger bro over to tusen års jødisk historie, fra én jødisk stat til en annen, fra det bibelske Israel til dagens Israel. Den gang og nå kunne jøder forsvare seg, i mellomtiden kunne de det ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

1 bokelsker følger dette verket.