Da Roald Amundsen lyktes i å ta seg gjennom Nordvestpassasjen for 100 år siden, hadde sjøfarere prøvd å finne en vei gjennom isen fra Atlanterhavet til Stillehavet siden slutten av 1400-tallet. Bokens forfatter seilte ut fra Oslo i 2003 med Nordvestpassasjen som mål. Hensikten var å følge ruten til Amundsens ekspedisjon, og bygge videre på den kunnskapen han brakte med seg hjem. Prosjektet ble kalt "I Roald Amundsens fotspor - 100 år etter", og i løpet av tre somrer og to vintre ble det samlet inn mange tusen prøver og observasjoner på vegne av forskningsinstitusjoner i Norge. Medlemmene av ekspedisjonen ønsket også å få mer kunnskap om inuittenes gamle levemåte og kultur, en kunnskap som er i ferd med å dø ut med den eldste generasjonen inuitter. Da havseileren frøs fast i isen vinteren 2004, tilbrakte de to år ved flere av inuittenes boplasser. Boken handler hovedsakelig om forfatterens erfaringer fra overvintringen i Nord-Canada. Med ordforklaringer fra inuktitutt til norsk.
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2006