Hvordan havnet vi her?

en historie om det moderne Norge

Dreyers forlag 2024 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Så kort som mulig, så lang som nødvendig, skriver Finn Olstad om denne boka. I Hvordan havnet vi her? tar Olstad for seg sentrale trekk ved norsk historie fra 1800-tallet fram til vår egen tid og trekker linjer mellom den mer og mindre nære fortiden og Norge i dag. Selv om vi ikke tenker på det i det daglige, er vårt samfunn og våre liv i stor grad formet av historiske erfaringer og av dem som har gått foran oss. Så: Hvordan havnet vi her?

Olstad legger særlig vekt på de om lag tretti årene fra Berlinmurens fall og oppløsningen av Sovjetunionen til begynnelsen av 2020-årene, og diskuterer og utfordrer synspunkter på vår nærmeste fortid. Disse årene utgjør en særpreget, men på flere måter også illevarslende og farefull periode med enestående raske endringer. Er dagens politikk preget av utopiske trekk, som bryter mot en mer pragmatisk og realistisk tradisjon det er verdt å ta vare på? Kan fortidens kamper og sosiale og politiske løsninger gi et nødvendig korrektiv?

Forlag Dreyers forlag

Utgivelsesår 2024

Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Ingen vanlig historiebok.

Olstad viser et stort engasjement ikke bare for faget sitt, men også i synet på samfunnsutviklingen i Norge i moderne tid. Han er i høy grad en historiker med meninger, særlig i siste del av denne fengende boka.

De to første delene gir et solid, konsist oversyn over hovedtrekkene i nasjonsbyggingen og styrkingen av demokratiet til fordel for folk flest siden 1884. Men det er først og fremst gjennomslaget for arbeiderbevegelsen med Arbeiderpartiet i spissen som interesserer ham: Partiets glansperiode under Gerhardsen med den gradvise tilbakegangen i nyere tid.

Så tar Olstad for seg tre revolusjoner:
— velferdsstaten blir virkelig
— individets triumf og kvinnefrigjøringen
— innvandringen.

Her bygger Olstad i stor grad på egen og andres forskning og historieskriving. Samlet har disse endringene påvirket landet vårt på avgjørende vis. Det gjelder også de politiske retningene – særlig sosialdemokratiet på venstresiden.

Tredje del derimot virker klart polemisk der han langer ut mot moderne tendenser som han mener er forfeilet. Han har lite til overs for en vektlegging av menneskeretter i utenrikspolitikken når den fører til krig, en miljøvernpolitikk med urealistiske mål, og en innvandringspolitikk som fører til kulturelle konflikter. Men også her kan Olstad bygge på offentlige rapporter og kunnskapsrike kolleger blant historikere og samfunnsvitere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar