Rundt unionsoppløsninga i 1905 skjedde det mye i det norske samfunnet. Sjukeligheten og dødeligheten var fortsatt høg, men medisin og helsevesen var inne i ei rask utvikling. Forfatterne ser på om dette helsearbeidet var en del av den nasjonsbygginga som fulgte, om den betydde noe for utviklinga av et spesifikt norsk samfunn, og om innsatsen hadde et videre siktemål enn bare å gi befolkningen bedre helse. Har litteraturliste.
Det skjedde mye med det norske samfunnet i årtiene rundt unionsoppløsningen i 1905. Hovedstaden Kristiania var en gedigen smeltedigel med byggevirksomhet og tilflytting.Det var sosiale spenn fra høystatusstrøk i vest til kummerlige kår i nord og øst. Sykeligheten og dødeligheten var fortsatt alarmerende, men samtidig var også medisin og helsevesen inne i en rask utvikling. Var dette helsearbeidet en del av nasjonsbyggingen? Utviklingen av et spesifikt norsk samfunn? En innsats med videre siktemål enn bare å gi befolkningen bedre helse?Ved hjelp av bilder og tekst stiller forfatterne slike spørsmål i denne boka, og de forsøker å gi svar på noen av dem. Mye av materialet er hentet fra Rikshospitalet, som på denne tiden hadde en særlig sentral plass i den medisinske fagutviklingen i Norge.
Forlag Gyldendal akademisk
Utgivelsesår 2005