Gull

en dokumantarisk røverroman

av (forfatter).

Koloritt 2008 Heftet

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er historien om soldaten Eilif. Han klarte å få 200 kilo gull fra Norges bank i sikkerhet før tyskerne kom i 1940. Det er også historien om en kvinnelig tysk agent med god teft og forretningssans, men også med stor evne til kjærlighet.

Omtale fra forlaget

9. april 1940. I grålysningen ruller 26 lastebiler stille ut av gårdsrommet til Norges Bank, fullastet med den norske gullbeholdningen. Med tyskernehakk i hæl fraktes gullet nordover og ut av landet i sikkerhet. Det manglemte i farta, var en prøvesending med 200 kg gull som den nederlandskesentralbanken hadde fraktet til Norges Bank, fordi nederlenderne fryktet et snarlig tysk angrep. Ironisk nok ble Norge okkupert før Nederland. Meddette utgangspunktet starter historien om soldaten Eilif, som havner i sittlivs eventyr når han må sørge for at det nederlandske gullet skal flyttes i sikkerhet i Norge. Det handler om krig, spionasje, fangenskap, utroskap, barnefødsel, død. Og i kulissene lurer den tyske agenten Renate, som Eilif blir hodestups forelsket i. Dette er også historien om en norsk soldat som blir betatt avdrømmen om et forent Europa, fri fra kommunismens klør. Verken mot-standskampen eller nazismen glorifiseres, og det viser seg at enkeltskjebner er uforutsigbare når krigen rår! "Fartsfylt og spennende om storkrig og menneskeskjebner"."Sikkert er det i alle fall at "Gull" er både livfull og spennende, og at Bente Damhaug røper stor skriveglede". "Utmerket debutbok".Terje Stemland i Aftenposten Bente Damhaug (1952) fikk idéen til boken om gullet avsin far med militær bakgrunn. Etter å ha studert litte-raturhistorie og sport ved Universitetet i Grenoble, litte-ratur og germanistikk ved Universitetet i Heidelberg,teater, sang og dans ved Teaterhøgskolen i Hamburg,spilte hun teater, film og fjernsyn i Tyskland. Hun var lærer i impro visasjon og rollespill ved Teaterhøgskolen i Amsterdam/Utrecht. 15 år senere var hun tilbake i Norge og jobbet ved Nationaltheateret og i Fjernsyns teateret. Damhaug har oversatt, satt opp og spilt teaterstykket "En måned senere" sammen med Juni Dahr på Victoria Teater i Oslo. Deretter tok hun en pause fra de skrå bredder og utdannet seg til journalist med fokus på feature, portretter, reiseliv og kulturstoff. Hun debuterte som forfatter med spenningsromanen "Gull" i 2002, og kommer med oppfølgeren "Tango" i høst. I mellom tiden har hun skrevet manus til musikalen "Fruen på Losby" (musikk av Finn Evensen), som har blitt oppført to ganger på idylliske Losby Gods, med Inger Lise Rypdal i hovedrollen.

Bokdetaljer

Forlag Koloritt

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788292395622

EAN 9788292395622

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 228

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

4 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket