Denne boken gir en oversikt over aluminiumsindustrien i Norge fra den spede starten i 1908 frem til dagens høyteknologiske virksomhet, og utvalgte deler av denne industriens historie blir analysert. Boken er skrevet for lesere med allmenn interesse for historie og samfunnsspørsmål. Med litteraturliste og register.
I hundre år har aluminiumproduksjon vært en viktig industriaktivitet i Norge. Denne industrihistorien viser at økonomisk globalisering ikke er et nytt fenomen. Basert på importert råstoff og elektrisitet fra norsk vannkraft har råaluminium blitt produsert for videreforedling hovedsakelig utenfor landets grenser. Tradisjonelt har noen få store multinasjonale selskaper kontrollert hele produksjonskjeden fra råstoff til ferdig produkt. I dag er norsk aluminiumindustri dominert av to selskaper: Elkem Aluminium er et samarbeid mellom Elkem og verdens eldste produsent Aluminum Company of America, Alcoa. Hydro har i løpet av relativt kort tid blitt en av verdens største produsenter. I boka kommer det fram at når norskbaserte aluminiumselskaper har store deler av sin aktivitet i utlandet, støtter de seg på kompetanse som er utviklet gjennom produksjon og forskning i Norge. Boka gir oversikt over aluminiumindustrien i Norge fra den spede starten i 1908 fram til dagens høyteknologiske virksomhet, og utvalgte deler av denne industriens historie blir analysert. Dette er den første forskningsbaserte framstillingen av norsk aluminiumindustri i et hundreårsperspektiv, og boka gir ny kunnskap om en sentral og viktig industri i Fastlands-Norge. Boka er skrevet for lesere med allmenn interesse for historie og samfunnsspørsmål. Redaktører er Johan Henden, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, Hans Otto Frøland, professor i samtidshistorie ved NTNU og Asbjørn Karlsen, professor i geografi ved NTNU.
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2008