Globalhistorie – lange linjer og store spørsmål er en innføringsbok for bachelorstudenter i historie, og for lærerstudenter i samfunnsfag og historie. Boken presenterer overordnede utviklingstrekk og sammenhenger i verdenshistorien, fra «Big Bang» til våre dager, med utgangspunkt i følgende spørsmål: Hvordan har menneskene skaffet seg mat opp gjennom historien? Hvordan har mennesker organisert seg politisk til ulike tider og i ulike samfunn? Hvordan har naturen og menneskenes gjensidig påvirket hverandre? Hvordan har antall mennesker endret seg opp gjennom historien? Hvordan har trosformer og vitenskap utviklet seg og satt sitt preg på samfunnsutviklingen? Hvordan har ulike samfunn blitt knyttet sammen i større fellesskap, på godt og vondt? Hvorfor er noen land rike, mens andre er fattige? Boken får tydelig fram hvordan faktorer som økonomi, politikk, kultur, natur og befolkningsutvikling samvirker og påvirker hverandre internt i et samfunn. Samtidig viser forfatteren hvordan eksterne forhold, som for eksempel migrasjon, handel, krig og kolonisering, har preget samfunnsutviklingen ulikt i forskjellige land og regioner. Studenter innenfor utviklingsstudier, statsvitenskap, sosialantropologi og økonomiske fag vil dermed også ha stort utbytte av boken.
Forlag Cappelen Damm akademisk
Utgivelsesår 2025