Oddvar Rakengs nye bok er inspirert av et tilfeldig besøk i Fretexbutikken på Lillehammer. Her i bruktbokhylla dukket det opp et ganske ukjent paradoks: Forvisning til en turistmagnet som Lillehammer. Bak forvisningen stod NS-føreren Vidkun Quisling, og de forviste var en gruppe norske prester og biskoper. Fretexfunnet ble hovedkapitlet i boka fra Birkebeinerbyen. Forfatteren tar forøvrig leserne med helt tilbake til middelalderen da byen var skjulested for kongsbarnet Håkon før den dramatiske flukten fra baglerne over fjellet. Nær 800 år senere testet den sovjetiske Nobelprisvinneren Aleksander Solsjenitsyn mjøsbyen, nærmere bestemt Undsets Bjerkebæk, angående eventuelt oppholdssted etter utvisningen i 1974. Her formidles også detaljer fra Bouchiki-saken, en postraners endelikt, dødsdømte gestapister, Lillehammer som tysk okkupasjonsmakts høyborg med mer.
Forlag Kolofon
Utgivelsesår 2020