Heftet er beretningen om gården Gállogieddis historie, fra tidligere boplass for flyttsamer på 1700- tallet og fram til opprettelsen av Gállogieddi som samisk friluftsmuseum i dag. Beretningen omfatter eiendomsforhold og drift av gården, slektene som har bodd der og skoleforhold og gårdsskifter. I tillegg inneholder heftet en artikkel om religion og åndsliv og en artikkel om restaureringsprosessen.
Den markesamiske boplassen Gállogieddi i Evenes ligger i en høyde av ca 100 m over havet. Boplassen ble gjennom tidene befolket av flyttsamer under flytting med rein mellom vinterboplassene på nåværende svensk side av grensen og sommerboplassene på nåværende norsk side.
Mange av flyttsamene slo seg etter hvert ned, blant annet i markebygdene i Skånland og Evenes, og ble bofaste.
Heftet Gállogieddi. Fra nomader til bofaste av Martin Myrnes, Aslaug Olsen og Kjersti Myrnes Balto følger nettopp denne utviklingen fra den første registrerte oppsitter fram til i dag. Forfatterne følger også brukerne, eierne og eiendomsoverdragelser på gården, de beskriver dagligliv og næring på gården, - reindrift, jordbruk, fiske, skjerping og duodji- og de beskriver skole, religion og åndsliv. Heftet gir innblikk i markesamisk historie.
Heftet er på 60 sider og er illustrert med både fargebilder og med bilder i sort hvitt.
I dag er Gállogieddi samisk friluftsmuseum. Dette er en beretning om dets historie. I tillegg til lokal historie om gården Gállogieddi fra den første bosetting på 1750 og frem til dagens bruk, er dette et hefte som gir et innblikk i livet på en samisk gård i regionen gjennom flere århundre. I kapitlet Hverdag og virke får vi lese om næringsformer knyttet til lokal levemåte . som reindrift, jordbruk, fiske, skjerping og duodji.
Forlag Skániid girjie
Utgivelsesår 2006