Boka presenterer norsk atompolitikk i perioden 1945-70, basert på strengt hemmelige arkiver i Norge og NATO og et stort antall intervjuer med personer som satt sentralt plassert. Vi får et innblikk i norsk atomdiplomati bak lukkede dører i NATO, og den interne norske tautrekkingen om hvorvidt atomvåpen burde stasjoneres på norsk jord. NATOs detaljerte planer for atomkrig i Europa blir presentert, og vi får beskrevet byggingen av atomlagre på norsk jord, trening og opplæring av norske styrker i bruk av atomvåpen, og de støtteoppdragene som norske jagerfly skulle utføre i en atomkrig. Har litteraturliste og register.
For første gang presenteres her en studie av norsk atompolitikk i perioden 1945-70, basert på strengt hemmelige arkiver i Norge og Nato og et stort antall intervjuer med personer som satt sentralt plassert.
Vi får et innblikk i norsk atomdiplomati bak lukkede dører i Nato, og den interne norske tautrekkingen om hvorvidt atomvåpen burde stasjoneres på norsk jord. Natos detaljerte planer for atomkrig i Europa blir presentert med særlig vekt på betydningen av baser og installasjoner i Norge. Vi får beskrevet byggingen av atomlagre på norsk jord, trening og opplæring av norske styrker i bruk av atomvåpen, og de støtteoppdrag som norske jagerfly skulle utføre i tilfelle en atomkrig.
Studien dokumenterer at Norge inngikk i en alliert strategi som var utformet for å kunne bruke atomvåpen rask og effektivt. Samtidig var Norge en avviker i alliansen, siden atomvåpen ikke ble lagret på norsk jord i fredstid.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 2001
Omtalt tid 1945-1999
Omtalt sted Norge
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket2 bokelskere følger dette verket.