Fristillingens grenser

statsaksjeselskapet, styringsproblemer og reformprosesser gjennom 50 år

av (redaktør) og Tore Grønlie (redaktør).

Fagbokforlaget 1995 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Med utgangspunkt i det historiske erfaringsmaterialet fra femti år med statsaksjeselskaper i Norge, diskuterer boka den politiske styringen av slike selskaper: styringens innhold, former og grenser. For alle som arbeider i eller med statlige selskaper eller annen fristilt offentlig virksomhet. Med litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Fristillingens grenser diskuterer den politiske styringen av statsaksjeselskaper - styringens innhold, former og grenser - med utgangspunkt i det historiske erfaringsmateriale fra snart femti år med slike selskaper i Norge. Statsaksjeselskapet ble til for å kombinere hensynet til forretningsmessig handlefrihet med behovet for politisk styring og kontroll. Et sentralt perspektiv i boken er at forskjellige aktørgrupper og institusjoner, som Stortinget, regjeringen, departementene, de enkelte politiske partiene og selskapene selv, har hatt grunnleggende ulike oppfatninger av hvor balansepunktet mellom frihet og styring ideelt sett bør ligge - og av statsorganenes plass i styringen. Derfor har de også kjempet for høyst ulike styringskonsepter. Boken er nyttig lesning for alle som arbeider i eller med statlige selskaper eller annen fristilt offentlig virksomhet: beslutningstakere i offentlig forvaltning, politikere, ledere og styrerepresentanter. Den passer for viderekomne studenter i statsvitenskap, økonomi og historie. Og for alle interesserte styrker den kunnskapsgrunnlaget i den pågående debatten om organisasjons- og tilknytningsformer i staten. Tore Grønlie er professor i moderne historie ved Historisk institutt, Universitetet i Bergen og seniorforsker ved LOS-senteret. Grønlie har publisert en rekke arbeider om industripolitikk, byhistorie, kommunalhistorie og om styring og styringsproblemer i offentlig virksomhet, herunder Statsdrift. Staten som industrieier i Norge 1945-1963 (1989). Han har sammen med Torger Reve redigert Styrets rolle (1993). Øyvind Nordbrønd Grøndahl er forskningsassistent ved LOS-senteret og har skrevet hovedoppgaven Frihet og styring. Arbeiderpartiets og Høyres styringsfilosofier og styringspraksis overfor statsbedriftene 1945-1986. Han arbeider for tiden med en dr. art.-avhandling om forholdet mellom direktorat og departement etter 1945.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 1995

Format Heftet

ISBN13 9788276740974

EAN 9788276740974

Språk Bokmål

Sider 237

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket