Frihetens dilemma

Ibsen lest med Lacan

av (forfatter).

Aschehoug 2000 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Rekdal ser på hva Ibsen forstår med frihet og hva betingelsene for og omkostningene med friheten er. Hun leser Et dukkehjem, Gengangere, Rosmersholm, Fruen fra havet og Hedda Gabler fra en psykologisk-eksistensiell synsvinkel ved hjelp av teoriene til den franske psykoanalytikeren Jacques Lacan (1901-1981). Boka gir ei kort innføring i sentrale begreper i Lacans tenkning knyttet til friheten som et eksistensielt og psykologisk dilemma. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Hva forstår Ibsen med frihet, og hva er betingelsene for og omkostningene med friheten?

Med dette utgangspunktet gir Anne Marie Rekdal kunnskapsrike og inspirerende lesninger av Ibsens dramaer Et dukkehjem, Gjengangere, Rosmersholm, Fruen fra havet og Hedda Gabler.
Forfatteren innleder boka med å sitere Ibsens påstand at han aldri vil gå inn på å gjøre friheten ensbetydende med politiske frihet.

Stykkene blir lest fra en psykologisk . eksistensiell synsvinkel ved hjelp av teoriene til den franske psykoanalytikeren Jaques Lacan ( 1901 . 1981 ). Lacans teorier om subjektet og språket representerer et markant bidrag i dette århundrets tekning om mennesket og de krefter som styrer det; det var Lacan som introduserte tanken om at . det ubevisste er strukturert som et språk..
Boka gir en pedagogisk, kortfattet innføring i sentrale begreper i Lacans tenkning knyttet til friheten som et eksistensielt og et psykologisk dilemma, og vil være nyttig for studenter og andre med interesse for psykoanalytisk teori og tankegang.
Men først og fremst er boka et nyskapende bidrag til Ibsenforskningen, og løfter på elegant vis frem hittil uutforskede sider ved Ibsens drama.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788203183515

EAN 9788203183515

Omtalt person Henrik Ibsen

Språk Bokmål

Sider 314

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket