Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
En samling artikler om fransk kultur og intellektuelt liv på 1700-tallet, som bidrar til å nyansere det ensidige bildet av denne tiden som rasjonalitetens og opplysningens århundre. Boken er en delrapport fra et større forskningsprosjekt, igangsatt ved NTNU, universitetet i Trondheim. Har noter med henvisninger.
Omtale fra forlaget
De forskjellige artiklene i dette femte bindet av Frihetens århundre framstiller hver på sin måte viktige aspekter ved den nyskapende kraft som preger 1700-tallet: Friheten som idé og praksis - kunstnerisk, intellektuelt, naturvitenskapelig - er den kraft som åpner nye muligheter for menneskets virketrang. Friheten både avslører og overskrider de repressive mekanismer som settes i gang når systemer og autoriteter stivner i maktvilje og selvbeskuelse. På 1700-tallet i Frankrike blir friheten det prosjekt hvor kulturen får sin indre sammenheng, sin politiske virkekraft og sin historiske fremadrettethet. På 1700-tallet i Frankrike ble kulturell aktivitet betraktet som del av et reformarbeid for å bedre menneskets levekår og livsbetingelser. I uløselig sammenheng med det naturvitenskapelige framsteg frambrakte århundret en ny retorikk og nye kunstneriske uttrykksformer. Flere artikler i boken framstiller den nye bevissthet om prosessene i den kunstneriske og intellektuelle skapelsesakt. Boken tar opp emner innenfor idéhistorie, litteratur og filosofi, sentrert om Marivaux, Diderot, Rousseau og en hovedstrøm i 1700-tallets kulturhistorie i Frankrike: materialismen. Boken er den femte utgivelsen til forskningsprosjektet Frihetens århundre - litteratur, estetikk og filosofi i Frankrike på 1700-tallet ved NTNU. Prosjektet ledes av bokens redaktører, professor i litteraturvitenskap Knut Ove Eliassen og professor i fransk litteratur Svein-Eirik Fauskevåg.
Forlag Tapir akademisk forlag
Utgivelsesår 2002
Format Heftet
ISBN13 9788251918053
EAN 9788251918053
Omtalt tid 1700-tallet
Omtalt sted Frankrike
Språk Bokmål Flerspråklig Fransk Engelsk Dansk
Sider 185
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket1 bokelsker følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket