Fotball på 90-tallet er en liten reise gjennom et artig tiår som tar oss med fra spillere som blir arrestert med to skytevåpen i Colombia, til skadde landslagsspillere på hullete fotballbaner reparert med sand i Ulsteinvik. Her er engelske lånespillere som blir utvist etter 7 minutter, og norske spillere som blir toppscorer i VM - og Norway Cup. Her er Premier League-spillere som signerer seg selv til barndomsklubben uten å spørre arbeidsgiver, og mennesker som kommer på ideen om å re-enacte kvartfinalen i juniorcupen fra 1968. Forfatterens tese er at 1990-tallet var fotballens siste useriøse tiår, i hvert fall det siste som var useriøst på den morsomme måten.
Morten Haave
Morten Haave (f. 1986) er historiker og har blant annet skrevet for Josimar. Topp-punktet i hans aktive fotballkarriere var spill i 3. divisjon, men kanskje han kan nå en høyere divisjon blant norske fotballskribenter.
Forlag Kolofon
Utgivelsesår 2022
Serie 1990-tallet
Omtalt tid 1990-1999
Til dere som passerte en fnisende mann i Oslo midt i juli, det var meg og det skyldtes denne boka.
90-tallet var det siste tiåret jeg fulgte med på fotball. Morten Haave beskriver tiåret som en overgangsperiode mot den ekstreme kommersialiseringen og profesjonalismen vi har i dag. Norsk fotball på 90-tallet framstilles som et sjarmerende karneval, og husk: Det var da vi sist hadde et slagkraftig landslag. Tilfeldig? Det beste kapittelet handler om denne happy go lucky-fasen i norsk fotball, og påfunnene som ville vært utenkelige i 2022.
Dette er nydelig, underholdende folkeopplysning for alle fotballinteresserte som husker 90-tallet.