Fortidens annerledeshet inviterer til en fascinerende reise til fjerne tider og kulturer. Mens læreplanen vektlegger det som ligger nært elevene i tid og rom, argumenterer forfatteren Marlen Ferrer for at begeistring og læring har enda bedre vilkår når elevene får møte det fremmede og gåtefulle i historien. Boken presenterer fem spennende caser: barndom i Sparta, hverdagsliv i middelalderens Montaillou, aztekernes ritualer, en sodomi-rettssak og slaveskipet Zongs tragiske ferd. Casene viser hvordan møtet med fortidens annerledeshet kan utvikle elevenes kritiske tenkning og medmenneskelighet. Her finner vi ikke historien som speiler vår egen samtid. I stedet møter vi fortiden på dens egne, ofte overraskende premisser. Boken kombinerer grundig faghistorisk kunnskap med konkrete didaktiske opplegg. Den bygger på en overbevisning om at historiefagets dannelsespotensial først og fremst ligger i å vise oss hvor forskjellige mennesker har vært gjennom tidene. Når elevene forstår at verden ikke er gitt én gang for alle, åpnes muligheten for å tenke kritisk om eget samfunn og egen tid. Fortidens annerledeshet vil engasjere både lærerstudenter, lærere og alle andre som er opptatt av hvordan historie kan bidra til danning og myndiggjøring. Marlen Ferrer er førsteamanuensis i historie ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning, OsloMet. Hun har skrevet doktorgrad om norrøn og spansk middelalder og er også forfatter av flere historiske romaner.
Forlag Universitetsforlaget
Utgivelsesår 2026