Omtale fra forlaget
Dette er historien om Tysklands ledende forskningsinstitusjon, Keiser Wilhelm-selskapet. Før og under andre verdenskrig var den særlig kontroversiell med hensyn til raseforskning og kjernefysisk forskning.
I det store Keiser Wilhelm-selskapet fantes fremragende forskere, og både medløpere til og motstandere mot nazismen. Institusjonen har opplevd to verdenskriger, og boken skildrer de vitenskapelige, politiske og etiske utfordringene knyttet til kjernefysikk og rasehygiene.
I 1947 endret instituttet navn til Max Planck-selskapet. Oppgjøret institusjonens fysikere tok med sin vitenskap manglet fullstendig innenfor rasebiologi og arvelighetsforskning. Her fraskrev forskerne seg alt ansvar for forsøk i konsentrasjonsleirer. Først i 2001 erkjente institusjonen skyld for mord og forbrytelser mot menneskeheten.
Denne boken er en samlet historie om dette sentrale tyske forskningsmiljøet.
Øyvind Foss, dr. theol, er seniorforsker i sosialetikk og tidligere prorektor ved Universitetet i Stavanger. Som en av de første i Norden utga Foss et vitenskapelig arbeid om «Eutanasi og forsøk med mennesker under nazismen», et postdoktorarbeid i 1986. Senere har han utgitt en rekke artikler og bøker om forholdet mellom omsorgsvitenskap og de etiske utfordringer moderne medisin representerer i et vitenskapshistorisk perspektiv. I den anledning har han flere ganger vært gjesteprofessor i sosialetikk og omsorgsvitenskap ved det 627 år gamle Ruprecht-Karls-universitetet i Heidelberg.
Forlag Scandinavian Academic Press
Utgivelsesår 2014
Format E-bok
ISBN13 9788230401453
EAN 9788230401453
Omtalt tid 1900-tallet
Språk Bokmål
Sider 158
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketI oppgjøret med NS-systemet og KWG i 2000-01 var det heller ingen av de få gjenlevende fra den gamle garde ved selskapet som tok initiativet, men en ny generasjon av forskere som hadde vært barn under krigen. Presidenten for MPG, Hubert Markl (f. 1937), nedsatte en kommisjon til å granske KWGs rolle under nasjonalsosialismen og medisinske forbrytelser begått mot jøder, sinti og roma og andre såkalte “livsuverdige individer” i Auschwitz og flere andre konsentrasjonsleirer. Dette utgjorde et markant vendepunkt i KWG og MPGs historie, og fikk store konsekvenser i MPGs framtidige arbeid på det vitenskapsetiske område. Det eksisterer fremdeles smertefulle deler av den mørke fortiden under NS som i jubileumsåret 2011 ikke var leget: Forholdet mellom KWG og utstøtte og forfulgte forskere.
3 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket