Født av skyld

av (forfatter) og Morten Abildsnes (oversetter).

Cappelen Damm 2025 E-bok

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Jana er en ung student fra Bulgaria som er kommet til USA for å jobbe en sommer. På vei hjem en sen kveld blir hun vitne til en ulykke, eller rettere sagt: Hun er den første til å ankomme åstedet der en jevnaldrende jente på sykkel er blitt påkjørt av en bil. Som Jana er også offeret sesongarbeider fra Øst-Europa, det er bare de som er dumme eller desperate nok til å sykle langs motorveien, underveis fra overfylte bofelleskap til hoteller der de tar jobbene hvite amerikanere ikke vil ha. Hendelsen får Jana til å reflektere over hvor hun selv kommer fra, og til å gjenfortelle ikke bare sin egen livshistorie, men også historiene til moren Lilly, som flyktet til Tyskland fra en alkoholisert og voldelig mann, og bestemoren Eva, som vokste opp med en far som ble forfulgt av kommunistregimet. Gjennom de tre kvinnenes fragmenterte fortellinger skildrer Joanna Elmy på elegant og engasjerende vis Øst-Europas nyere historie, fra totalitært diktatur til demokrati, men også håpløs fattigdom, med påfølgende bølger av migrasjon vestover. Det er en fortelling om vold, avhengighet og jakten på et sted man kan kalle hjemme. Og det er en bok som med varme og humør skildrer livet til en gruppe unge voksne som har det til felles at de er i USA på lånt tid. Bulgarske Joanna Elmy er født i 1995, og løftes frem som en ny viktig stemme i europeisk litteratur. Hun ble oppdaget av landsmannen Georgi Gospodinov, som i 2023 vant den internasjonale Booker-prisen. Elmys debut Født av skyld er under oversettelse til 15 språk.

Utgivelsesår 2025

ISBN13 9788202859107