De store tenkerne var opptatt av livets grunnleggende problemer. Impulsene fra disse tenkerne kan inspirere til egen refleksjon og gi hjelp til å finne fram til eget ståsted i verdispørsmål. Boka Filosofi, livssyn og etikk starter med en presentasjon av et utvalg av slike filosofer. For å skape oversikt i stoffet, er det epokeoversikter som setter disse sentrale filosofene inn i en større sammenheng. Forfatterne legger særlig vekt på å få fram kunnskapssyn, menneskesyn og synet på etikken hos de filosofene som blir omtalt. De har lagt vekt på å presentere filosofenes liv og bakgrunn, slik at det blir lettere å knytte sammen personer og bestemte filosofiske systemer. Hensikten med å plassere filosofien først i boka har vært at det filosofiske stoffet skal være en referanseramme for de to neste hoveddelene. Filosofisk stoff er sentralt i framstillingen av livssyn som naturalisme, humansime og marxisme. Filosofien spiller også en sentral rolle i etisk tenkning og debatt, og tenkerne som Aristoteles og Kant har hatt stor betydning både for den prinsipielle etikken og for mange menneskers etiske valg. Boka har med mange eksempler og prøver å vise sammenhenger mellom tenking og hverdagsliv. Forfatterne har også tatt med tanker om hvordan filosofi, livssyns- og etikkstoff kan formidles til barn og unge. Erik Brøntveit er høgskolelektor ved Høgskolen i Hedmark og har lang undervisningserfaring fra høgskole og videregående skole. Knut Duesund er høgskolelektor og dekan ved Høgskolen i Telemark. Han har undervisningserfaring fra høgskole, videregående skole og folkehøgskole. Begge forfatterne har arbeidet med de fleste emner innen KRL-faget i lærerutdanningen, og er særlig opptatt av formidlingssiden av faget.
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2002
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket5 bokelskere følger dette verket.