Etikk og informasjonsteknologi

av (forfatter), Dag Johansen (forfatter) og Atle Måseide (forfatter).

Fagbokforlaget 2000 Innbundet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boka hos ark.no

Boken tar opp problemet med datavirus og stiller spørsmål om hvorfor noen konstruerer slike destruktive programmer, og hvorfor noen distribuerer det. Motivasjonen med boken er å bidra til en moralsk bevisstgjøring av brukere av datamaskiner. Boken starter med redegjøring for teknologiske premisser. Deretter gis en introduksjon til moralfilosofi, som så knyttes opp mot informasjonsteknologi gjennom eksempler. Boken er myntet på studenter og andre som anvender datamaskiner, spesielt datamaskiner som flere har adgang til, og/eller som er tilkoblet et datanett. Har oppgaver, litteraturliste og stikkordregister.

I mai 2000 ble verden rammet av et tilsynelatende uskyldig virusprogram med det tillitsskapende og nysgjerrighetsfremmende navnet "ILOVEYOU". Virusprogrammet, som ifølge media var konstruert av en datastudent på Filippinene, påførte verdenssamfunnet utgifter på vel 80 milliarder kroner. For en datakyndig person er det ikke spesielt vanskelig å skrive slike virusprogrammer. Spørsmålet er heller hvorfor noen konstruerer slike destruktive programmer, og videre hvorfor man distribuerer et slikt destruktivt virusprogram. Hva er galt med en kultur som til stadighet skaper slike medieoppslag? Dette er noen av de tingene denne boken handler om. Boken er myntet på studenter og andre som anvender datamaskiner - spesielt datamaskiner som flere har adgang til, og/eller som er tilkoblet et datanett. Motivasjonen med boken er å bidra til en moralsk bevisstgjøring av brukere av datamaskiner. Boken starter med å redegjøre for teknologiske premisser. Deretter gis en introduksjon til moralfilosofi, som så knyttes opp mot informasjonsteknologi gjennom flere større eksempler. Gunnar Hartvigsen, dr.scient., har siden 1994 vært ansatt som professor i informatikk ved Universitetet i Tromsø. Hartvigsen er også tilknyttet Nasjonalt senter for telemedisin og Siviløkonomutdanningen i Bodø. I perioden 1994-95 var han gjesteforsker ved University of Twente i Nederland. Hans forskningsinteresser inkluderer ulike aspekter av distribuerte systemer, spesielt distribuerte applikasjoner, mobile systemer og mobile agenter. Dag Johansen, dr.scient., er professor på Institutt for informatikk ved Universitetet i Tromsø og chief scientist (system architectures) i FAST Search & Transfer. Hans forskningsinteresser er knyttet til distribuert databehandling, hvor han for tiden fokuserer på mobile programvarearkitekturer og implementasjoner i TACOMA-prosjektet. Johansen var gjesteprofessor ved Cornell University, USA i 1993-94 og i 1998-99. Atle Måseide, mag.art., er førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Tromsø. Han har arbeidet spesielt innenfor fenomenologisk filosofi og med Platon og Descartes. I tillegg har han drevet med vitenskapsteoretiske og -historiske arbeider og arbeider i moralfilosofi.

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 2000