En skikkelig gutt

arbeidet med å forme en passende maskulinitet på Foldin verneskole 1953-1970

av (forfatter).

Unipub forlag 2007 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka foretar en analyse av arbeidet ved Foldin verneskole, tidligere Bastøy skolehjem, i tidsrommet 1953-1970. Analysen blir foretatt ut i fra et kjønnsperspektiv, og forfatteren stiller det sentrale spørsmålet: Er kontroll av unge gutters kriminalitet kontroll av maskulinitet? De ulike kapitlene handler om skolens historie, guttenes bakgrunn, hverdag, ulike maskulinitetsprosjekter, og arbeidet med å forme en passende maskulinitet. Boka er basert på forfatterens avhandling ved Universitetet i Oslo, 2005. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Er kontroll av unge gutters kriminalitet kontroll av maskulinitet? Denne bokens hovedfokus er det institusjonelle blikket som preget arbeidet ved Foldin verneskole (tidligere Bastøy skolehjem) i perioden 1953-1970. Verneskolens målsetting var å hjelpe barn og unge med tilpasningsvansker til å komme på rett kjøl og bli lovlydige borgere. Tanken bak verneskolene var at unge lovovertredere ikke trengte straff, men "oppdragelse, karakterdanning og arbeidstrening". En slik oppdragelse og karakterdanning er ikke kjønnsnøytral. Når barn og unge skal oppdras til å bli "skikkelige folk" er det til å bli en "skikkelig gutt" eller en "skikkelig jente". I denne boken står maskulinitetsperspektivet sentralt i analysen av arkivmaterialet fra Foldin verneskole. Boken viser at et kjønnsperspektiv er nyttig for å forstå både hvorfor unge gutter begår kriminalitet og hvordan kjønn påvirker samhandlingen og det daglige livet i institusjonen. Boken formidler også historien om Foldin verneskole, en institusjon som ettertiden har visst lite om. Institusjonen er langt mer kjent og beryktet fra den tiden den var Bastøy skolehjem. Men historien om Foldin avviker fra historien om Bastøy og mange andre av fortidens store, landsdekkende institusjoner. Historien om Foldin er ikke en historie om omsorgssvikt og overgrep. Foldin lyktes i å gi, i hvert fall en del av guttene, omsorg og et pusterom fra et vanskelig liv. Nina Jon er dr.polit i kriminologi og arbeider som forsker ved institutt for kriminologi og rettsosiologi, Universitetet i Oslo.

Bokdetaljer

Forlag Unipub forlag

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788274772762

EAN 9788274772762

Serie Perspektiv: 17x24 (31/2007)

Omtalt tid Etterkrigstiden 1960-1969

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 227

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket