Eksperimentet Afghanistan

det internasjonale engasjementet etter Taliban-regimets fall

av (forfatter) og Anne Arneberg (oversetter).

Spartacus 2011 Heftet

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget


I ti år har det internasjonale samfunnet vært engasjert i et enormt eksperiment i Afghanistan. Etter 2001 skulle landet gjenoppbygges etter langvarig strid og sosiale omveltninger, og omskapes til et fredelig, demokratisk og moderne samfunn. Slik gikk det ikke. Hvilke krefter formet dette ambisiøse prosjektet og hva gikk galt?

I denne boken avdekkes de dype motsetningene mellom å føre krig med en hånd og bygge fred med den andre, mellom krav om ekstern kontroll og raske resultater, og mellom ambisjonen om å skape en legitim, effektiv og demokratisk stat, og en politikk som gjorde staten totalt avhengig av internasjonal støtte og oppmuntret til omfattende korrupsjon.

Eksperimentet Afghanistan er et viktig bidrag til en gryende kritisk forskning omkring internasjonale intervensjoner. Den skaper ny forståelsen av hva som kan oppnås, hvordan exit-strategier kan formes, og hvordan lignende «eksperimenter» kan unngås.

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2011

Format Heftet

ISBN13 9788243006393

EAN 9788243006393

Omtalt tid 2000-2009

Språk Bokmål

Sider 333

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det er utvilsomt lettere å se veiskillene i ettertid enn underveis. Ofte passerer vi i politikken slike veiskiller uten å være klar over det. Og vi ser ikke dilemmaene fullt ut før valgene i virkeligheten er truffet. Kanskje har det vært enda mer tilfelle i Afghanistan enn i andre konfliktområder, fordi vi har manglet - og fortsatt mangler - kunnskap om landet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det amerikanske forsvarets oppgave var ikke, ifølge Bush-administrasjonen, fredsbevaring og nasjonsbygging, men kamp i forsvar av USAs viktigste nasjonale interesser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I diskusjoner innad i Det hvite hus skal det ha forekommet få ettertenksomme betraktninger rundt hva som ville skje når Taliban-styret var borte. Den 4. oktober, rett etter at USA hadde begynt å bombe Afghanistan, spurte Bush: «Hvem skal styre landet?». Ingen av rådgiverne hans lot til å ha noe svar på det, bortsett fra at det måtte bli noen andre land og FN.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Administrasjonens beslutning om å fjerne Taliban-regimet fremfor å iverksette et målrettet straffetiltak kun mot Al Qaida, skulle vise seg å være skjebnesvangert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter hvert som vanskelighetene oppsto, målene glapp og konflikten hardnet til, var den internasjonale reaksjonen å engasjere seg enda mer. Responsen var noen ganger «mer av det samme» (flere soldater, mere penger, mer teknisk assistanse)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

4 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket