Det musicalske Lyceum var et selskap som oppstod i kjøpmannspatrisiatets gylne tider da Christianias borgere hadde god råd og tid til å dyrke sine musikalske interesser. Det ble dannet i 1810 og hadde et orkester med klassisk besetning. Det assisterte fremmede musikere som kom til byen for å gi konserter, spilte ouverturer og symfonier av tidens komponister og akkompagnerte deres solokonserter. Lyceum var et karakteristisk uttrykk for en tid da musikken ble dyrket intenst i hjemmene og man fulgte godt med det som skjedde i de store sentrene. De gikk inn da kulturlivet i Christiania ble mer provinsielt.
Forlag Solum
Utgivelsesår 2002