Omtale fra forlaget
Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert.
Hvordan kunne dette skje? Her får du hele historien, fra 1876, da Nordens første margarinfabrikk begynte å levere smørerstatning i Oslo. Seinere startet Denofa fettherding i Fredrikstad. Særlig etter 1945 ble mye delvis herdet fett brukt i margarinen. Naturlig fett ble skjøvet ut, og skadelige transfettsyrer kom inn. Først rundt år 2000 tok det slutt. Vi vet ikke hvor mange som ble syke og døde av helsefarlig margarinfett. Men det var mange.
Hanna Hånes (f. 1953) er ernæringsfysiolog og journalist, med en mastergrad i kunnskapsbasert praksis i helsefag. Hun har arbeidet i dagspresse, som frilansjournalist og som kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet.
Forlag Orkana
Utgivelsesår 2023
Format Innbundet
ISBN13 9788281045712
EAN 9788281045712
Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet
Språk Bokmål
Sider 311
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Denne boka var virkelig til å bli mørkeredd av - hvordan kunne det være mulig at myndighetene anbefalte margarin laget på delvis herdet hval- og fiskeolje og mente det var hjertevennlig og sunt for kroppen, mens det egentlig viste seg å være livsfarlig!?
Boka er lettlest og lettfattelig, med faktabokser og grafer. Anbefales for alle som er interesserte i kosthold.
Og jeg holder meg til meierismøret mitt. ;o)
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket