«Etter hvert kom jeg til å forstå at mitt kart over Buenos Aires var merket av vold, på samme måte som kroppen min var blitt merket av et par hender […]»
Dette er to bøker i én. Den første boken, Den uovervinnelige byen, er en kortroman som Fernanda Trías skrev i 2013 om en uruguayansk kvinne som forsøker å gjøre byen Buenos Aires til sin samtidig som hun bygger seg opp etter et voldelig forhold. Den andre boken, essayet I eget navn, er skrevet av Trías ni år etter Den uovervinnelige byen. Der forteller hun at kvinnen i romanen er henne selv. Gjennom essayet blir romanen omskapt til en slags dagbok, en granskning av slutten på det skadelige forholdet og av forsøket på å vinne tilbake et liv, en by og en forfatterstemme. Essayet er også en gjennomgang av andre litterære tekster om vold i nære relasjoner. Utrustet med sine egne og andres ord utforsker Trías frykten, skammen, men også styrken som skal til for å fortelle historien og gå videre.
Fernanda Trías
Fernanda Trías (Uruguay, 1976) er forfatter og lektor i kreativ skriving. Hun har en mastergrad fra forfatterstudiet i New York University. Hun har skrevet romanene Cuaderno para un solo ojo, La azotea, Den uovervinnelige byen (La ciudad invencible) og Mugre rosa, og novellesamlingen No soñarás flores. For Mugre rosa vant Trías litteraturprisen Premio Nacional de Literatura (Uruguay, 2020), kritikerprisen Bartolomé Hidalgo (Uruguay, 2021), Sor Juana Inés de la Cruz-prisen (Mexico, 2021), British PEN Translates Award (Storbritannia, 2022) og ble longlisted til National Book Award for Literature in Translation i USA i 2024. Romanene hennes er oversatt til over femten språk. Hun bor i Colombia hvor hun underviser på skrivestudiet ved Instituto Caro y Cuervo.
Forlag Les bones dones
Utgivelsesår 2024