Den litterære kroppen

artikler om kropp og tekst fra Edda til i dag

av (redaktør).

Høyskoleforlaget 2005 Heftet

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boken blir et utvalg tekster fra den europeiske litteraturen undersøkt med tanke på kroppens betydning. Forfatterne tar for seg islandske eddadikt, italienske og engelske sonetter og tekster av blant annet Amalie Skram, Sigrid Undset, Tarjei Vesaas og Rune Belsvik. Artiklene beskriver de kroppene som litteraturen skildrer, analyserer virkemidlene som blir brukt, og tolker de kroppsforståelsene som kan avleses i det litterære uttrykket. Boken innledes med en innføring i teoretiske bidrag til en to tusen år lang kroppens idéhistorie, hvor ulike kroppsforståelser blir presentert. Har litteraturliste og navneregister.

Omtale fra forlaget

Er kroppen en materie uten mening, et naturfenomen som kulturen avsetter sine spor på? Hvilken betydning har kroppen for vår erfaring og tolkning av verden? Hva er forholdet mellom kropp, kjønn og seksualitet, og mellom kropp, sanser, tanker og språk? Er kroppen atskilt fra sjelen, og hva skjer med kroppen når vi dør?



Slike spørsmål har vært hovedinnslag i litteraturen til alle tider, men kroppen har ikke alltid blitt belyst som et eget tema for tekstanalyse. I Den litterære kroppen blir et utvalg tekster fra den europeiske litteraturen undersøkt med tanke på kroppens betydning. Artiklene beskriver de kroppene som litteraturen skildrer, analyserer virkemidlene som blir brukt, og tolker de kroppsforståelsene som kan avleses i det litterære uttrykket. Forfatterne tar for seg islandske eddadikt, italienske og engelske sonetter, tekster av Amalie Skram, Sigurd Mathiesen, Sigrid Undset, Tarjei Vesaas, Rune Belsvik samt den franske forfatteren Marie Cardinal. Til sammen gir artiklene et variert inntrykk av hvor viktig kroppen er, ikke bare for menneskets liv og refleksjoner over seg selv, men også for de fantasier, forestillinger og fordommer som søker en estetisk form.



Boka innledes med en innføring i teoretiske bidrag til en to tusen år lang kroppens idéhistorie. Her presenteres forskjellige kroppsforståelser, så som den kristne (Paulus, Augustin), den kartesianske (Descartes), den fenomenologiske (Husserl, Merleau-Ponty), den psykoanalytiske (Freud, Lacan, Kristeva), den konstruerte (Foucault) og den iscenesatte kroppen (Butler).



Den litterære kroppen er en aktuell og tidsmessig sammenstilling av litterære og teoretiske tekster, og boka blir derfor både en analyse av ulike tiders kroppskulturer og et uttrykk for og bidrag til vår egen tids kroppsforståelse.



Forfatterne er litteraturforskere ved Fakultet for humanistiske fag, Høgskolen i Agder, og Den litterære kroppen inngår i prosjektet Kroppens betydning. Konstruksjoner av kjønn i nordisk litteratur, som er delvis finansiert av Norges forskningsråd.


Bokdetaljer

Forlag Høyskoleforlaget

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788276346930

EAN 9788276346930

Språk Bokmål Nynorsk

Sider 266

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket