Den gode lukten av treverk

historien til treindustrien på Helgeland

av (forfatter).

Skaldekvad 2023 Innbundet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

De rike granskogene på Helgeland var grunnlaget for etablering av sagbrukene etter 1860. Der ble dampkraft utnyttet som kraftkilde; de tre første, store var Engelskbruket i Mosjøen, Hemnesbruket og Risøbruket i Bindal. Etter 1900 vokste det opp mange trevarefabrikker som tidlig tok i bruk elektrisk drevne maskiner.
Gjennom 1900-tallet utviklet og endret treindustribedriftene seg gjennom endring i lokal og regional etterspørsel frem til krigen, og etterhvert også på landsplan. Med Norges inngang i EFTA ble selvbergingspolitikk byttet ut med frihandel og internasjonal konkurranse. Tilgang til elektrisitet var avgjørende for omfattende nyetablering, og etter krigen sto rasjonalisering, modernisering og endelig robotisering for omfattende teknologisk utvikling i bedriftene. Nasjonale tilskuddsordninger hadde også stor betydning for utvikling av bransje, særlig Nord-Norge-midler og Distriktenes utbyggingsfond i de første tiårene etter 1945. Etter 1970-tallet har flere større økonomiske kriser og lavkonjunktur-perioder satt store krav til bedriftene.
Dagens treindustri er høyteknologisk og markedstilpasset, lokal og internasjonal, og drives under strenge kvalitetskrav. Boken forteller om hvordan bedrifter i Bindal, Grane, Hattfjelldal, Vefsn, Hemnes, Rana og Lurøy har møtt utallige utfordringer gjennom 160 år.

Bokdetaljer

Forlag Skaldekvad

Utgivelsesår 2023

Format Innbundet

ISBN13 9788269109238

EAN 9788269109238

Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet 2000-tallet

Omtalt sted Nordland

Språk Bokmål

Sider 404

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket