Boka er laget som en utstillingskatalog til ei utstilling på Blaafarveverket, hvor man valgte å sette sammen den danske maleren Vilhelm Hammershøi med Ida Lorentzen. Den viser to kunstnere som er bundet sammen av en felles motivkrets og et beslektet kunstnerisk uttrykk.
Den forunderlige stillheten. Ida Lorentzen og Vilhelm Hammershøi. Blaafarveværket viste sommeren 2005 en dialog mellom to kunstnere, som er adskilt med 100 år, men bundet sammen av en felles motivkrets - Ida Lorentzen og Vilhelm Hammershøi. Blaafarveværket har sin klassiske utstillingsprofil, med nordiske kunstnere. Danske Vilhelm Hammershøi (1864-1916) ble gjenoppdaget i 1980-årene og over hele verden er det holdt utstillinger av hans kunst. Norske Ida Lorentzen (f. 1951) er en samtidskunstner av vår tid. Kunstnerne ble vist i en rik dialog, der slektskapet ble fornemmet ved at de begge bærer stillhetens uttrykk.
Forlag Blaafarveværket
Utgivelsesår 2005
Serie Blaafarveværkets kunst- og kulturhistoriske skrifter
Omtalt person Ida Lorentzen Vilhelm Hammershøi
Språk Bokmål Flerspråklig Engelsk Dansk