Omtale fra forlaget
I 1866 ble den norske stortingsbygningen innviet etter tre tiår med offentlig ordskifte. Politikere, filosofer, diktere og byråkrater diskuterte så fillene føyk i aviser og nyhetsblader, og de folkevalgte fulgte opp med temperamentsfulle debatter i Stortinget. Ved hjelp av utvalgte tekster fra norsk og utenlandsk presse, stortingsdebatter og regjeringsforedrag i perioden 1836-1866, presenterer denne samlingen et viktig kapittel i det norske 1800-tallets kultur- og arkitekturhistorie. En fyldig innledning av Mari Hvattum setter debatten i sammenheng og belyser samvirket mellom arkitektur, politikk og offentlighet i 1800-tallets Norge.
Debatten om stortingsbygningen dreide seg om mer enn en bygning. Den dreide seg om hvordan et moderne demokrati skulle manifesteres og hvordan en hovedstad skulle formes.
Gjennom bidrag fra Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Aasmund Olavsson Vinje, Peter Andreas Munch, Frederik Stang, Anton Martin Schweigaard, Ole Gabriel Ueland, Johan Sverdrup og mange flere, ble stortingsbygningen diskutert både som et kunstfilosofisk og et realpolitisk problem. At prosessen inkluderte intriger, dobbeltspill og et så vidt avverget søksmål fra en internasjonal stjernearkitekt, gjorde ikke saken mindre spennende.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2016
Format Innbundet
ISBN13 9788253038605
EAN 9788253038605
Omtalt tid 1800-tallet
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket1 bokelsker følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket