Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boken er en artikkelsamling om Cora Sandels forfatterskap og springer ut av litteraturfestivalen Ordkalotten som ble viet Cora Sandel i Tromsø 2003. Sandel-kjennere fra Norge, Sverige og USA skriver blant annet om Sandels romaner og noveller, om mottakelsen av bøkene, om sensurinngrep i Alberte-trilogien under krigen, om Cora Sandels forhold til Tromsø og om hennes familiebakgrunn. Hennes sønn, Erik Jönsson, forteller om sin mor. Videre har tre kvinnelige forfattere bidratt med Cora Sandels innvirkning på deres forfatterskap.
Omtale fra forlaget
Cora Sandel er i dag ansett som en av de helt sentrale forfatterne i Norge på 1900-tallet. De upåaktede liv er den første artikkelsamlingen om hennes forfatterskap og springer ut av litteraturfestivalen Ordkalotten som ble viet Cora Sandel i Tromsø 2003. Sandel-kjennere fra Norge, Sverige og USA skriver blant annet om Sandels romaner og noveller, om mottakelsen av bøkene, om sensurinngrep i Alberte-trilogien under krigen, om Cora Sandels forhold til Tromsø og om hennes familiebakgrunn. Det er også første gang Cora Sandels sønn, Erik Jönsson, forteller om sin mor. Videre har tre kvinnelige forfattere bidratt med Cora Sandels innvirkning på deres forfatterskap. Cora Sandel har gitt oss en rekke fascinerende kvinne- og kunstner-portretter og viser en sjelden klokskap i å utforske sosiale relasjoner. Sentralt i forfatterskapet står også en outsider- eller eksilproblematikk, samt opprør mot konformitet og undertrykkelse. Cora Sandel var en stor stilist, en til tider impresjonistisk stil er koblet til en detaljrikdom og presisjon i uttrykket, ofte med en bittersøt ironi, som gjør at bøkene fortsatt er like aktuelle som da de kom ut for første gang. Cora Sandels debutroman Alberte og Jakob (1926) var en umiddelbar suksess. Trilogien om Alberte har siden kommet i mange utgaver. Romanen Kranes konditori (1946) ble dramatisert for scene, oppført som radioteater og filmatisert. Senest i 2001 turnerte Riksteatret med en nydramatisering av romanen. Kjøp ikke Dondi (1958), Sandels siste roman, har også blitt dramatisert. I samtiden var Cora Sandel vel så kjent for sine noveller, hun publiserte i en rekke magasiner, tidsskrifter og ukeblader, noveller som senere ble samlet i til sammen fire novellesamlinger, foruten den selvbiografiske boka med fortellinger Dyr jeg har kjent (1946). I 1973 ga Steinar Gimnes ut Barnet som elsket veier med noveller og fortellinger som ikke tidligere forelå i bokform. Bidragsytere er Erik Jönsson, Janneken Øverland, Gun-Britt Sundström, Ellen Rees, Tone Selboe, Nina Marie Evensen, Steinar Gimnes, AnnaCarin Billing, Ragnhild Nilstun, Eva Jensen, Margunn Hageberg og Henning Howlid Wærp.
Forlag Unipub forlag
Utgivelsesår 2005
Format Heftet
ISBN13 9788274771901
EAN 9788274771901
Omtalt person Cora Sandel
Språk Bokmål Nynorsk Flerspråklig Svensk
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket