Denne boken er tilgjengelig i en gratis åpen tilgang-utgave på cdforskning.no. En gang symboliserte sigarettene modernitet og nytelse blant menn i samfunnets eliter. I dag er dagligrøyking ofte forbundet med skam, og dagligrøykerne har lav sosioøkonomisk status. Bruken av alkohol er høy blant dem med mye penger, men skadevirkningene av alkohol rammer sterkere lavere på den sosiale rangstigen. Bruken av kokain forbindes med hard festing i velstående miljøer, og samtidig får crack nå innpass i sårbare rusmiljøer. De rike drikker mest, de fattige rammes hardest består av åtte kapitler hvor rusforskere bretter ut de komplekse sammenhengene mellom rus og sosial ulikhet. Hvorfor blir vaping populært i enkelte ungdomsgrupper? Vi får bli med inn på morgenpuben, som gir et ankerfeste i livet til en gruppe uten sterke sosiale nettverk. Det er mye bruk av cannabis og kokain blant folk med mye penger. Hvem er det som selger stoffene til dem? Mange innsatte i norske fengsler bruker illegale rusmidler. Øker bruken og risikoen for avhengighet når en sitter inne? Boken bæres av et paradoks som har fått for lite oppmerksomhet: Bruken av rusmidler kan være høy i velstående miljøer. Her introduseres ofte de nye rusvanene, og slik får disse vanene også samfunnsmessig legitimitet. Samtidig får gjerne brukere med færre ressurser større problemer med rusmidlene. En god offentlig samtale bør reflektere dette paradokset bedre. Boken henvender seg til forskere, studenter, lærere og profesjoner som arbeider med rus – både forebyggende og klinisk, på nasjonalt og lokalt nivå, samt til politikere og journalister. Forfatterne er et knippe av landets ledende forskere fra en rekke ulike forskningsmiljøer. Redaktør for boken er Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo og også tilknyttet NOVA ved OsloMet – storbyuniversitetet. Boken har sitt utspring i en tematisk satsing i kunnskapsbasen og tidsskriftet forebygging.no og har blitt utviklet gjennom et samarbeid mellom forebygging.no og Cappelen Damm Akademisk. Kapittel 2–9 er tidligere publisert på forebygging.no.
Forlag Cappelen Damm forskning
Utgivelsesår 2025