De der nede

reportasje utenfor allfarvei

av (redaktør).

Høyskoleforlaget og IJ-forlaget 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

Kjøp boka hos ark.no

I dagligtale bruker vi ofte uttrykket «de der nede» om mennesker i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Det kan symbolisere et slags fugleperspektiv som er lett å innta når man farer over kontinentene i tunge stålfugler. Mennesker i det som tradisjonelt er blitt kalt «u-land», blir ofte hierarkisk framstilt, omspunnet av myter og eksotisme. Noen ganger blir de også presentert som identitetsløse flokker av ofre eller som invasjons-trussel mot «vår» rike del av verden. Denne boken vil vise andre perspektiver og samtidig en bredde i journalistisk tilnærming, der stikkordene er ydmykhet og medmenneskelig respekt.
De der nede kommer nå i sin andre utgave. Første delen inneholder kapitler om journalistisk metode og tenkning i et «nord-sør»-perspektiv, om å reise og skrive, om kildekritikk og fiendebilder. To kapitler er nyskrevet for denne utgaven. Dernest presenterer De der nede sytten reportasjer, hvorav noen nye i denne utgaven. I denne delen av boken vil du møte bønder og tekstilarbeidere, nomadekvinner og slumboere, flyktninger og barjenter, bestemødre og koranskoleelever, kort sagt alminnelige mennesker. Noen reportasjer stiller spørsmål ved den norske «godheten». Alle reporterne er invitert til å reflektere over arbeidet sitt.
I epilogen drøfter tre personer med bakgrunn fra land «der nede» mulige sammenhenger mellom journalisters framstilling av folk i «Sør» og holdninger til etniske minoriteter og flyktninger «her oppe».

Forlag Høyskoleforlaget IJ-forlaget

Utgivelsesår 2001