Databasesystemer

Universitetsforlaget 2012 Heftet

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Databasesystemer er skrevet for kurs i databaser ved høgskoler og universiteter, og gir en grundig innføring i relasjonsdatabaser, SQL, datamodellering og databaseteori. Boken forutsetter ikke forkunnskaper i verken matematikk eller informatikk, og egner seg for bruk tidlig i informatikkstudier.
Læreboken tar utgangspunkt i bruk av tabeller og databasespråket SQL. Interaktiv bruk av SQL er morsomt og gir erfaring med anvendelser. Etter at denne «grunnmuren» er på plass, tar boken for seg livsløpet til et databasesystem, fra planlegging og design til implementasjon og daglig drift.

SQL er et standardisert språk som kan brukes mot en rekke systemer, og stoffet er derfor i all hovedsak verktøyuavhengig. Læreboken kommenterer likevel avvik fra standarden for å lette praktisk bruk av populære verktøy; MySQL, Oracle, Access og SQL Server.

Emner som presenteres er blant annet:
- Grundig innføring i SQL med utvalgsspørringer, tabelldefinisjon, innsetting, sletting,
oppdatering og brukeradministrasjon
- Relasjonsmodellen: Det teoretiske grunnlaget for relasjonsdatabaser
- Databasedesign med E/R og normalisering
- Indekser og filstrukturer, algoritmer for databaseaksess og spørreprosessering
- Databaseadministrasjon: Transaksjoner, brukeradministrasjon, sikkerhetskopiering og gjenoppbygging, overvåking og optimalisering
- Web-applikasjoner med databaseprogrammering i PHP
- Lagrede rutiner og triggere i MySQL
- XML
- Objektorientering, UML, objektrelasjonelle databaser, og samhandling mellom
relasjonsdatabaser og objektorienterte språk

Tredje utgave er grundig revidert. Den viktigste endringen gjelder delen om applikasjonsutvikling, som nå er vinklet mot utvikling av databasedrevne web-applikasjoner i PHP og lagrede programmer i MySQL.

Læreboken har en egen nettside med oppgaver og annet tilleggsmateriale:

www.nettressurser.no/databasesystemer

Forlag Universitetsforlaget