Burma

et sambandsnett i Marka

av (forfatter) og Solfrid Fjellaksel Pedersen (illustratør).

Skaniid Girjie 2008 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Heftet forteller historien om et nærradio- og kommunikasjonssystem som utviklet seg i Markebygda i etterkrigstiden. Markebygdas mange små bygder ble knyttet sammen av et nett av luft- og jordledninger. Dette ble koblet på radioer og telefonrør. Burmá var dermed en realitet, helt fram til det ble anmeldt som ulovlig i 1960-årene. Heftet beskriver oppbygging og bruken av Burmá, og tar for seg historier knyttet til den.

Omtale fra forlaget

Forfatteren er fra Vannli i Markebygda i Skånland. Dette er historien om etterkrigstidas burmanettverk i Markebydene i Skånland og Evenes, et nettverk utviklet av kreative mennesker. Et sinnrikt system av jordlinjer og luftlinjer - selv gjerder fungerte som burmalinjer - ble påkoblet radioer og gamle telefonapparat, der disse var å finne. Gjennom dette nettverket, Burma, kunne alle snakke med alle samtidig, alle kunne høre alt og alle samtidig. Markebygdene ble et gigantisk telekommunikasjonsrom. Man satt i eget kjøkken og deltok, man kunne lytte eller delta i samtaler. Hvilket system kunne ikke burmafolket ha satt opp i dag, med de kommunikasjonsmulighetene man nå har? Originalen er skrevet på samisk. Den kom ut i 2004. Den er oversatt av Várdobáiki Sámi Guovdda. v/Márjá K. Eriksen Partapuoli og Runar S. Myrnes Balto. Klipp fra Bruma. Et sambandsnett i Marka. Ei husmor forteller om da hun snakket med burmaarbeiderne Ei husmor fortalte dette om da de jobbet med burmalinjen forbi dem. Æ veit det, fordi vi bodde i gammelstua, så en kveill hørte æ når de skramla på bislagstake. Æ gikk førr å se. Dæm hoillt på å strække trå derifra og te gjære neaførr. Då sa æ: Ka e dettan for slags trå, dettan her? Det e en burmatrå. Æ sporte: Kor hænn går deinn? Deinn går dit, tell gjære. Æ sa: Sætt deinn bære hær, dåkker. Då ska æ klatre opp me klepptanga og kutte deinn. Næi, du kjæm dæ aldri opp på take. Om kveillan så bynnte nån å reste på tråen, og de klappa i vindue. Kæm det va, veit æ ikkje. En dag tænkte æ at dettan ska æ få en slutt på. Æ tok klepptanga og stien, klatra opp på take og kutta strængen. Æ hørte når deinn suste te kvær sin rætning. Dæm kom ikkje meir, dæm kobla tråan tell gjæran. Mannen hennes fortalte at i begynnelsen koblet dem Burmaen til gjerdene. Burmaen utviklet seg når de begynte å strekke linjer. Tilslutt måtte man grave ledningene ned i mose etter at burmabruken ble meldt til politiet.

Bokdetaljer

Forlag Skaniid Girjie

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788291973302

EAN 9788291973302

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted Nord-Norge

Språk Bokmål

Sider 20

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket