XU var den best organiserte og mest produktive etterretningsorganisasjonen på okkupert jord under den annen verdenskrig. Forfatteren av denne boken levde tett på XUs ledelse. Hun ble arrestert under flukt, satt fengslet på Grini, og lurte seg unna avhør ved å simulere en mageblødning. Beretningen hennes gir oss ny viten om kvinner i krig, og 600 medsøstres dagligliv på Frauenabteilung Grini.
Brystkaramellene. Fra XU til Grini. Bjørg Fodstad hadde under Den annen Verdenskrig nær omgang med ledelsen i den norske militære etterretningsorganisasjonen XU. Både hun og hennes mann Dag, var nyutdannede leger og fikk gjennom sitt virke i organisasjonen innsyn bak dekknavn og masker. XU er lite omtalt, men hadde nær to tusen agenter og var den mest effektive og best organiserte illegale etterretningsorganisasjon på okkupert jord. XU-agenter smuglet blant annet ut tegninger av V1-raketten og produksjonsanlegget i Peenemünde i hjulkapselen på Quislings fly da han besøkte Hitler i Tyskland. XU ble ledet av lynskarpe studenter og fagfolk knyttet til Universitetet i Oslo. Organisasjonen lot seg ikke styre av Milorg, og ble ikke knekket av Gestapo. Bjørg Fodstad ble arrestert under flukt. Beretningen gir ny viten om kvinner i krig og skildrer sorgmuntert dagliglivet blant 600 medsøstre på Frauenabteilung Grini. .Brystkaramellene. er slengnavn på selvlagede selvmordstabletter med cyankalium. Fodstads skaffet selv giften tilveie.
Forlag Ekeskogens forl.
Utgivelsesår 2001
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt sted Norge
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket3 bokelskere følger dette verket.