Det er godt dokumentert at mange brukere opplever problemer med å medvirke i kontakt med helse- og velferdstjenestene. Brukernes problemer står i kontrast til mangeårig faglig, politisk og juridisk vektlegging av alle borgeres rett til innflytelse på eget liv, slik det er formulert i FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter. I prosjektet Challenges of participation (Chapar) har forskere, brukere og ansatte sammen utforsket rom for brukermedvirkning i helse- og velferdstjenester. Boken belyser muligheter og barrierer for medvirkning i tjenester for personer med funksjonsnedsettelse, personer med rusproblemer, bostedsløse, flyktninger og barn i lavinntektsfamilier. Med det brede empiriske tilfanget fra Chapar-prosjektet vil forfatterne bidra til inspirasjon, nytenking, kunnskap og endring. Boken retter seg mot brukere og ansatte i sosial- og helsefeltet, og studenter og ansatte i sosial- og helsefagutdanninger på alle nivåer: bachelor, master, etter- og videreutdanninger og PhD. Bokens redaktører er Håvard Aaslund, Laila Luteberget, Sissel Seim og Tor Slettebø. Øvrige bidragsytere er: - Gro Eli Dale, sjukepleiar med vidareutdanning i rus og rusproblematikk - Ariana Guilherme Fernandes, førsteamanuensis ved OsloMet - storbyuniversitetet, Institutt for sosialfag - Ole Jan Fjæreide, spesialvernepleier med vidareutdanning i rus og rusarbeid, fra Høgskulen på Vestlandet - Brit Marie Follevåg, sjukepleiar og høgskulelektor ved Høgskulen på Vestlandet - Jan Marius Gathen, ph.d., førsteamanuensis ved fakultet for sosialvitenskap ved VID vitenskapelig høgskole - Anita Gjermestad, vernepleier og professor ved institutt for helse ved VID vitenskapelige høyskole - Tone Jørgensen, førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet med doktorgrad i sosiologi - Monica Kjørstad, førsteamanuensis emerita og seniorforsker ved OsloMet - storbyuniversitetet, Institutt for sosialfag - Emmerense Sørine C. Mølgaard, erfaring fra barnevern, og bachelor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. - Berit Marie Njøs, høgskulelektor på bachelor i barnevern, institutt for velferd og deltaking, Høgskulen på Vestlandet - Peter Paluga, vernepleier, ansatt som høgskolelektor og studieleder ved VID vitenskapelig høgskole - Lillian Bruland Selseng, sosionom, familieterapeut og professor ved Høgskulen på Vestlandet - Synne Nese Skarsaune, førsteamanuensis i pedagogikk ved Institutt for barnehagelærerutdanning, Universitetet i Stavanger - Erik Skjeggestad, sosionom, førsteamanuensis og studieleder ved VID vitenskapelige høgskole - Anita Strøm, sykepleier og førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap VID vitenskapelige høgskole - Torgeir Sørensen, professor i diakonivitenskap ved VID vitenskapelige høgskole og forsker ved Forskningssenter for eksistensiell helse i Sykehuset Innlandet - Inger Marie Berg Thune, erfaringskonsulent og jobber ved psykisk helsevern Helse Førde - Eysteinn Udberg, fylkessekretær i Rusettervernet
Forlag Universitetsforlaget
Utgivelsesår 2024