Bruk av brudekroner er kjent fra tidlig middelalder, og norske museer har vakre eksemplarer av brudekroner i sine samlinger. Mange brudekroner er også i privat eie.
Bendik Os har kartlagt brudekroner i Nordfjord og skrevet en bok der gullsmeden som laget hans egen families brudekrone er gjennomgangsfigur. Boken tar også for seg gamle tradisjoner, sagn og fortellinger om hvordan de unge fant sine ektefeller. I tillegg beskrives planleggingen av bryllupet og seremoniene rundt feiringen.
At en enkel gutt fra Stårheimsvik ble sendt til Bergen i 1798 for å bli gullsmed, danner et interessant og spennende bakteppe for denne fortellingen.
Bendik Os, (f. 1950), er utdannet kjemi-ingeniør og økonom. Han er nå pensjonist, men har en lang arbeidskarriere som bedriftsleder innen både privat og offentlig sektor bak seg.
Fordypning rundt slekt, sin egen families brudekrone, brudeskikker og bondetradisjoner fra Vestlandet har vært en sovende interesse som har slått ut i full blomst gjennom historien fortalt om Oskruna.
Forlag Kolofon
Utgivelsesår 2013