Året er 1939, og vi befinner oss i Nazi-Tyskland. Ni år gamle Liesels foreldre er sendt i konsentrasjonsleir, og Liesel bor hos fosterforeldre i Himmelgaten i München. En dag dukker jøden Max Vandenburg opp, og får holde seg skjult i familiens kjeller. Liesels fosterfar lærer henne å lese, og hun oppdager at hun ikke kan motstå bøker. Derfor stjeler hun dem, og deler historiene med naboene i bomberommet og med Max.
Når døden forteller en historie, bør du virkelig lytteÅret er 1939. Vi er i nazityskland og hele nasjonen holder pusten. Døden har travle dager, og han skal snart få enda mer å gjøre.Den dagen dagen Liesel Meminger finner en bok i snøen ved brorens grav,forandres livet hennes dramatisk. Jenta har nemlig oppdaget noe hun ikke kan motstå - bøker. Graverens håndbok er det første av hennes 14 tyverier i løpet av de neste årene. Snart stjeler hun bøker fra nazistenes bokbål, borgermesterfruens bibliotek og der hun ellers måtte finne dem. Det er fosterfaren som lærer henne å lese, og takket være bøkene klarer hun å finne mening i en verden som er i ferd med å gå av hengslene. Liesel deler de fantastiske bøkene hun har lest med naboene sine i bomberommet og med jøden Max, som fosterfamilien skjuler i kjelleren.Boktyven er en usedvanlig beretning om en sunn sjel i en gal verden, og om ordenes grensesprengende og livgivende betyndning.I denne boken forsøker forfatteren å beskrive krigens og ødeleggelsens ubegripeligehet. Og han gjør det stillfarent og dypt gripende. Han velger Døden som forteller, og klarer med dette å få fram en usentimental historie som likevel har alle håpets, dårskapens og forventningens nyanser i seg.
Utgivelsesår 2011
ISBN13 9788202365288