Billedhugger Lars Utnes' ukjente familie

av (forfatter).

Norske bøker 2006 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boka hos ark.no

Boken er en familieberetning om slekten etter billedhugger Lars Utne. Den foregår i tidsrommet 1862-1945, i Norge, Europa og Asia. Boken begynner med Lars Utne, født i 1862 i Hardanger. Vi får høre om hans kunstneriske liv og to ekteskap, der hans første kone får en tragisk skjebne i Berlin i årene 1888 til 1894. Videre berettes det om kunstnerens sønn Frithjofs triste barndom i forskjellige fosterhjem, og om da hans eldre bror dør 12 år gammel. Historien fortsetter med Frithjofs tid til sjøs som femtenåring, hans år i Kina som offiser i det kinesiske tollvesenet og om hans ferd med skonnert fra Norge til Singapore med kone og barn. Boken avsluttes med familiens gjenforening etter krigen.

For hver generasjon går mye slektshistorie tapt, og dermed også viktige detaljer fra vår felles verdenshistorie. Vi visste at Bestefar jaget sjørøvere i Kina og var skipskaptein under krigen, at Oldemor endte sitt liv på anstalt, at Oldefar var ganske berømt i sin tid, men vi visste ikke hvordan de opplevde dette selv ... Gjennom gamle brev og minner blir "den glemte" slekten etter billedhugger Lars Utne løftet ut av skuffer og hukommelsestap og fremstår her som sannferdige, levende historier fra Norge, Europa og Asia i tidsrommet 1862-1945. Dette er en familieberetning som begynner med Lars Utne (født i 1862 i Hardanger), hans kunstneriske liv og to ekteskap. Gamle brev belyser hans første kones tragiske skjebne i Berlin i årene 1888 til 1894. Videre fortelles det om kunstnerens sønn Frithjofs triste barndom i forskjellige fosterhjem og den opprivende opplevelsen da hans eldre bror dør 12 år gammel. Historien fortsetter med Frithjofs tid til sjøs som femtenåring, hans mange år i Kina som offiser i det kinesiske tollvesenet, hans eventyrlige ferd med skonnert fra Norge til Singapore med kone og barn om bord og deres lykkelige år der. Boken avsluttes med familiens gjenforening etter krigen. Om forfatteren Inger Stangeland er datter av Frithjof Utne og er født i Shanghai i 1922. Etter krigen ble hun gift med Ingolf Stangeland, som senere ble maritim direktør i rederiet Sig. Bergesen d.y. De fikk tre barn, og etter hvert seks barnebarn og ett oldebarn. Da forfatteren ble alene, utdannet hun seg til hjelpepleier og fotterapeut og var ansatt i hjemmesykepleien og på sykehjem i Asker og Bærum.

Forlag Norske bøker

Utgivelsesår 2006