Temaet for boken er hvilke lands rettsregler som kommer til anvendelse i arveoppgjør ved internasjonale ekteskap. Hovedregelen i familieformueretten er at man anvender retten i det landet hvor ektefellene hadde sitt første felles domisil. I arveretten er hovedregelen at det er retten i det landet hvor arvelateren var bosatt da han døde, som er avgjørende. Det kan da oppstå situasjoner der den ekteskapelige formuen skal fordeles etter retten i land A, mens arven skal fordeles etter arvereglene i land B. I boken diskuteres blant annet rekkevidden av de ovennevnte reglene og mulige unntak. Videre diskuteres ulike samordningsproblemer som oppstår når flere lands rettsregler skal anvendes. Forfatteren drøfter også spørsmål som kan oppstå i forhold til blant annet dansk, svensk, tysk, spansk, engelsk, amerikansk og islamsk rett. Har registre og litteraturliste.
Temaet for boken er hvilke lands rettsregler som kommer til anvendelse i arveoppgjør ved internasjonale ekteskap. Spørsmålene som behandles, får økende praktisk betydning i og med at personer i stadig større grad flytter over landegrensene. Ved en ektefelles død foretas det et sammensatt skifte. Først deles den ekteskapelige formuen. Den delen som faller på avdøde, fordeles deretter etter de arverettslige reglene. Hovedregelen i familieformueretten er at man anvender retten i det landet hvor ektefellene hadde sitt første felles domisil. I arveretten er hovedregelen at det er retten i det landet hvor arvelateren var bosatt da han døde, som er avgjørende. Det kan da oppstå situasjoner der den ekteskapelige formuen skal fordeles etter retten i land A, mens arven skal fordeles etter arvereglene i land B. I boken diskuteres blant annet rekkevidden av de ovennevnte reglene og mulige unntak. Videre diskuteres ulike samordningsproblemer som oppstår når flere lands rettsregler skal anvendes. Forfatteren drøfter også spørsmål som kan oppstå i forhold til blant annet dansk, svensk, tysk, spansk, engelsk, amerikansk og islamsk rett. Torstein Frantzen er cand.jur. fra 1993, hvar mastergrad (LLM) fra Universitetet i Heidelberg 1997 og er dr.jur. fra 2001. Han er i dag førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2002