Arveoppgjør ved internasjonale ekteskap

studier i norsk internasjonal privatrett med særlig vekt på gjenlevende ektefelles rettsstilling

av (forfatter).

Fagbokforlaget 2002 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Temaet for boken er hvilke lands rettsregler som kommer til anvendelse i arveoppgjør ved internasjonale ekteskap. Hovedregelen i familieformueretten er at man anvender retten i det landet hvor ektefellene hadde sitt første felles domisil. I arveretten er hovedregelen at det er retten i det landet hvor arvelateren var bosatt da han døde, som er avgjørende. Det kan da oppstå situasjoner der den ekteskapelige formuen skal fordeles etter retten i land A, mens arven skal fordeles etter arvereglene i land B. I boken diskuteres blant annet rekkevidden av de ovennevnte reglene og mulige unntak. Videre diskuteres ulike samordningsproblemer som oppstår når flere lands rettsregler skal anvendes. Forfatteren drøfter også spørsmål som kan oppstå i forhold til blant annet dansk, svensk, tysk, spansk, engelsk, amerikansk og islamsk rett. Har registre og litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Temaet for boken er hvilke lands rettsregler som kommer til anvendelse i arveoppgjør ved internasjonale ekteskap. Spørsmålene som behandles, får økende praktisk betydning i og med at personer i stadig større grad flytter over landegrensene. Ved en ektefelles død foretas det et sammensatt skifte. Først deles den ekteskapelige formuen. Den delen som faller på avdøde, fordeles deretter etter de arverettslige reglene. Hovedregelen i familieformueretten er at man anvender retten i det landet hvor ektefellene hadde sitt første felles domisil. I arveretten er hovedregelen at det er retten i det landet hvor arvelateren var bosatt da han døde, som er avgjørende. Det kan da oppstå situasjoner der den ekteskapelige formuen skal fordeles etter retten i land A, mens arven skal fordeles etter arvereglene i land B. I boken diskuteres blant annet rekkevidden av de ovennevnte reglene og mulige unntak. Videre diskuteres ulike samordningsproblemer som oppstår når flere lands rettsregler skal anvendes. Forfatteren drøfter også spørsmål som kan oppstå i forhold til blant annet dansk, svensk, tysk, spansk, engelsk, amerikansk og islamsk rett. Torstein Frantzen er cand.jur. fra 1993, hvar mastergrad (LLM) fra Universitetet i Heidelberg 1997 og er dr.jur. fra 2001. Han er i dag førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 2002

Format Heftet

ISBN13 9788276747805

EAN 9788276747805

Språk Bokmål

Sider 543

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket