Boka handler om fattiggutten som var byoriginal i Christiania på midten av 1800-tallet, ble gjøgler og reiste rundt i Norge, og siden slo seg ned som forretningsmann i Russland. Som ung fikk han klengenavnet Appelsin-Herman. Han etterlot seg en stor formue, og en del av formuen ble brukt til byggingen av Martina Hansens Hospital i Bærum. Med sammendrag på engelsk og register.
Appelsin-Herman handler om fattiggutten som var byoriginal i Christiania på midten av 1800-tallet, ble gjøgler og reiste rundt i Norge, og siden slo seg ned som forretningsmann i Russland. Som ung fikk han klengenavnet Appelsin-Herman. Han etterlot seg en stor formue, og en del av formuen ble brukt til byggingen av Martina Hansens Hospital i Bærum. Herman Berthelsen som har skrevet boken, har fulgt i Appelsin-Hermans fotspor til Arkhangelsk, Tbilisi og St. Petersburg, og trålet norske aviser, lokalhistorie og memoarlitteratur for å sette sammen puslespillet om hans liv. Han har også besøkt Herman Hansens barnebarn i Polen. Forfatteren har tidligere utgitt bl.a. bøkene "Skjeggete damer og siamesiske tvillinger", "Mystikk som underholdning" (sammen med Terje Nordheim), Kulturrådets 30-årsjubileumshistorie "Råd for uråd" mm. I 23 år var han redaktør av fagtidsskriftet "Kulturnytt", samt forlagsredaktør i Grøndahl Dreyer og deretter i Cappelens forlag.
Forlag Kolofon
Utgivelsesår 2005